back to top

Schmidt posjetio Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine | .

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt posjetio je danas Ustavni sud Federacije BiH, gdje se sastao s predsjednicom Aleksandrom Martinović i sudijama tog suda.

Na sastanku, koji je upriličen nakon popune sudijskog sastava i Vijeća za zaštitu vitalnih interesa, iskazano je zadovoljstvo zbog činjenice da su, nakon višegodišnje nemogućnosti, Ustavni sud FBiH i Vijeće za zaštitu vitalnih interesa kapacitirani u punom, Ustavom propisanom sastavu.

Martinović je istakla da je time omogućeno da ova institucija u potpunosti odgovori propisanoj ulozi u društvu, koja se ogleda u zaštiti ustavnosti i promovisanju najviših standarda vladavine prava u Federaciji BiH.

Predsjednica i sudije Ustavnog suda iskazali su zahvalnost OHR-u i visokom predstavniku Schmidtu lično za izuzetno razumijevanje i aktivnosti u pravcu popune ove sudske institucije.Istovremeno, ocijenjeno je da je upravo zahvaljujući tom angažmanu spriječena dalja devastacija Ustavnog suda FBiH i omogućeno da u narednom periodu nesmetano funkcioniše i ispuni svoju Ustavom propisanu zadaću.

U pratnji visokog predstavnika bili su – F. Javijer Leon Diaz, šef pravnog odjela, Edouard d’ Aoust, viši pravni savjetnik i Mudžahid Hasanbegović, pravni savjetnik, te lični asistent visokog predstavnika i službeni prevodilac, saopćeno je iz Ustavnog suda FBiH.

Drugi upravo čitaju