26.7 C
Tuzla

Sanel Redžić i Tal Hurwitz koncertom otvaraju sedmicu gitare u Tuzli

Nekoliko renomiranih imena iz svijeta klasične gitare BiH, regiona i Evrope će udruženim snagama napraviti praznik ovoga ljeta za sve ljubitelje klasične muzike u Tuzli.

Iza cijele ideje je osnivač “Tuzla Guitar Weeka” profesor klasične gitare Sanel Redžić, Tuzlak sa adresom u njemačkom Weimaru. Nakon petogodišnjeg vođenja “Ljetne škole gitare PrSt” na Zlači, ovaj svjetski poznati umjetnik je odlučio cijeli projekat podignuti na viši nivo i za sve učesnike omogućiti bogatiji program u Tuzli.

sanel redžić i tal hurwitz koncertom otvaraju sedmicu gitare u tuzli
Sanel Redžić i Tal Hurwitz koncertom otvaraju sedmicu gitare u Tuzli

U okviru ovogodišnje “Sedmice gitare” planirana su četiri koncerta, intenzivne majstorske radionice u vidu individualne i grupne nastave, svakodnevno skupno vježbanje, dani graditelja gitara, orkestar gitara te slobodne aktivnosti na Kompleksu Panonskih jezera u Tuzli.

U Tuzlu dolaze učesnici iz osam zemalja i dva kontinenta, koji će pohađati majstorske radionice kod pozvanih predavača za ovu godinu.

Predavači za klasičnu gitaru su: Sanel Redžić (BiH, Njemačka), Vojislav Ivanović (BiH, Srbija), Tal Huzwitz (Izrael, Njemačka, Poljska), Đani Šehu (BiH) i Elvis Sivčević (BiH).

sanel redžić i tal hurwitz koncertom otvaraju sedmicu gitare u tuzli
Sanel Redžić i Tal Hurwitz koncertom otvaraju sedmicu gitare u Tuzli

Sedmicu gitare će otvoriti koncert Sanela Redžića 31. jula. Riječ je o gitaristi, inženjeru zvuka i učitelju, koji je jedan od najvirtuoznijih i najentuzijastičnijih muzičara svoje generacije. Poznat je po raznovrsnom repertoaru i živahnim nastupima i vrlo brzo je postao jedna od najvažnijih ličnosti na međunarodnoj sceni kada je u pitanju klasična gitara.

Na koncertu otvorenja i dobrodošlice će nastupiti sa Tal Hurwitzom, također klasičnim gitaristom, koji je stekao međunarodno priznanje na koncertima i takmičenjima širom svijeta, pokazujući svoju reputaciju tehničkog majstorstva i umjetničke jasnoće. Svi koncerti će se održati u novoizgrađenom Hrvatskom kulturnom centru Sveti Franjo, a prvi će početi u 19.30 sati.

  1. augusta u 20.30 sati na repertoaru je koncert profesora gitare iz Sarajeva Đanija Šehua te mladog gitariste iz Beograda Pavla Filipovića. Na trećem koncertu 4. augusta u 20.30 sati bit će održana Večer kamerne muzike gdje dolaze dvije umjetnice van gitarskog svijeta – Vedrana Šimić, solo pjevačica i Andrea Nikolić, violinis ica. 3. augusta u 19.00 sati bit će održan završni koncert učesnika.Petog i šestog dana augusta dio “Sedmice gitare” će činiti i trojica graditelja gitara (Slavko Mrdalj, Tarik Sarić i Zoran Kuvač), koji će prezentovati svoje ručno izrađene instrumente i staviti ih na raspolaganje učesnicima za testiranje, a zainteresovani će moći čuti iskustva graditelja vezana za cijeli proces izrade ovakvih instrumenata.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

popularno:

Drugi upravo čitaju