back to top

SAD i Rusija optužuju se u UN-u da nisu zainteresirane za razgovore | .

Sjedinjene Države i Rusija optužile su se u utorak da nisu zainteresirane za mirovne pregovore u Ukrajini dok u Ujedinjenim nacijama jačaju pozivi na prekid vatre i diplomatiju kako bi se okončao rat započet invazijom Moskve prije devet mjeseci.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzija izjavio je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o humanitarnoj situaciji u Ukrajini da je Moskva primijetila “interes značajne većine” država članica UN-a za diplomatsko rješenje.

– Reagiramo na to vrlo ozbiljno. Potvrđujemo našu spremnost za vođenje pregovora – rekao je on, ali je dodao da će cilj biti “iskorijeniti temeljne uzroke koji su nas natjerali da započnemo našu specijalnu vojnu operaciju”.

Moskva je prvobitno saopćila da je njena misija “razoružati” Ukrajinu kako ne bi mogla biti prijetnja Rusiji i “denacificirati” je iskorijenjivanjem čelnika koje je okarakterizirala kao nacionaliste. Zapadne zemlje vjeruju da su pravi početni ciljevi Rusije bili poraziti ukrajinsku vojsku i svrgnuti njenu prozapadnu vladu.

– Ukrajina treba mir i Ukrajina želi mir. Više od bilo koje druge zemlje. Naša teritorija je napadnuta – rekao je ukrajinski ambasador pri UN-u Sergi jKišljica.

– Molimo vas da to imate na umu svaki put kada nas Moskva pokuša uvjeriti da nije agresor, nego žrtva ta koja se opire mirovnim naporima. – kazao je.

Nebenzja je optužio zapadne zemlje da nisu zainteresirane za diplomatsko rješenje u Ukrajini jer umjesto toga proširuju isporuke oružja Kijevu.

– Ono što sada vidite je tekući rat Zapada protiv Rusije, to je nešto što nam ne ostavlja drugu opciju osim da nastavimo s ciljevima naše operacije – kazao je Nebenzija.

Rusija je nedavno napala energetsku infrastrukturu Ukrajine. Čelnik za humanitarnu pomoć UN-a Martin Griffiths poručio je u utorak Vijeću sigurnosti da je to ostavilo milione ljudi bez pristupa grijanju, struji i vodi, pogoršavajući humanitarnu krizu uzrokovanu ruskom invazijom 24. februara.

– Putinova eskalacija baražnih napada na ukrajinsku infrastrukturu dokaz je da on nema istinski interes za pregovore ili smislenu diplomatiju – izjavila je zamjenica američkog ambasadora pri Ujedinjenim narocijama, Lisa Carty, vijeću od 15 članova.- Umjesto toga, on pokušava slomiti volju Ukrajine za borbom bombardiranjem i zamrzavanjem njezinih civila u pokornosti – kazala je.

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se nekoliko desetaka puta o Ukrajini od februara, ali nije u mogućnosti poduzeti bilo kakvu smislenu akciju jer Rusija ima pravo veta, zajedno s Britanijom, Kinom, Francuskom i Sjedinjenim Državama.

– S obzirom na nered i očaj stanovništva koje je već oslabljeno mjesecima rata, nije dovoljno imati sve više i više sastanaka za informiranje međunarodne zajednice, a da se nikada ne ponudi istinska alternativa ratu – izjavila je zamjenica ambasadora Gabona pri UN-u Edwige Koumby Missambo.Došlo je vrijeme za pregovore o završetku rata – kazala je.

Rusija je zatražila da se vijeće ponovno sastane u petak kako bi se raspravljalo o oružju iz ukrajinskog sukoba koje je “palo u ruke bandita i terorista” drugdje u vuropi, na Bliskom istoku i u Africi, prenosi Reuters.

Drugi upravo čitaju