back to top

Protest na Trgu Slobode u Tuzli u subotu u 11 sati | .

Koordinacija sindikata radnika koji naknade primaju iz budžeta TK najavila je proteste u subotu na Trgu Slobode u Tuzli s početkom u 11 sati. Ukoliko Vlada TK ne promijeni stav prema njihovim zahtjevima za usklađivanje plata i isplatu jednokratne pomoći organizovat će štrajkove upozorenja i generalni štrajk. Na to su prinuđeni zbog izrazito velikih troškova života, rečeno je na press konferenciji. Kantonalna vlada je odbila njihov zahtjev za isplatu jednokratne pomoćim uz obrazloženje da su plate već povećavane 2x i da su veće za oko 19 %, otprilike kolika je i inflacija. Radnici međutim tvrde da su troškovi ipak veći od primanja.   “To je bila mjera kojom se trebao poboljšati standard radnika u decembru prošle godine. Tada nije bilo govora o usklađivanju plaća s porastom troškova života. Žele prikazati tako ali nije bilo tako. Ne samo da nemamo povećanje. Radnici žive lošije u decembru 2022 nego u decembru 2021. uz sva ta povećanja koja smo navodno dobili”, rekao je   Admir Terzić, predsjednik Sindikata predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture  .     Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK Sumedin Kulović je dodao: „Rečeno je da su nam za 19 % povećana primanja. Ako uzmete potrošačku korpu 50 % je hrana. Hrana je skuplja za 30 %. Pojedine namirnice koje svakodnevno kupujemo duplo su skuplje . Javnost ima pogrešnu percepciju primanja. Neki radnici imaju platu 620 KM. Nastavni kadar sa VSS 1 300 KM. Te plate nisu tako velike kako se priča o tome“.

Matematika je jasna. Ukoliko je plata 1 300 KM, stambeni kredit ili kirija 500 KM, komunalije 300, prevoz za sve ukućane 200, za hranu i sve ostale potrepštine ostane 300 KM, što život čini nemogućim, rečeno je.  

Predstavnici sindikata su da prije donošenja Budžeta za narednu godinu uputili zahtjev za usklađivanje plata i jednokratnu pomoć. Smatraju da je realizacija njihovih zahtjeva izvodiva s obzirom na povećanja prihoda od poreza koji se raspoređuje na kantone i suficit Budžeta TK.

 “Mi jednostavno nismo imali drugog rješenja nego da pristupimo drugom obliku sindikalne borbe a to su protesti”,  rekao je predsjednik Sindikalne organizacije sudova i tužilaštva TK Hasan Tokić.                    

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju