Požar u džamiji Husejnija, uviđaj u toku .

U nedjelju, 19.11.2023. godine, izbio je požar u džamiji Husejniji, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine. Nakon dojave intervenisali su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice. Povrijeđenih nije bilo, a u toku je uviđaj na osnovu kojeg će biti sagledana šteta načinjena na unutrašnjosti džamije. Iako se sumnja da je požar podmetnut, za sada nema zvaničnih informacija da li je bilo privođenja osobe za koju se osnovano sumnja da je podmetnula požar.

Požar je u nedjelju od 12:28 do 14:20 sati gasilo sedam vatrogasaca sa dva vozila, uz podršku jednog vatrogasca sa vozilom Dobrovoljnog vatrogasnog društva i angažovanje vatrogasnog vozila sa vozačem privatnog preduzeća Limocont iz Gradačca.

požar u džamiji husejnija, uviđaj u toku . Vatra je brzo lokalizovana i spriječeno dalje širenje požara. U unutrašnjosti džamije nastala je velika materijalna šteta koja će biti procijenjena narednih dana. Uviđaj vezan za požar u džamiji Husejniji u Gradačcu je pod nadzorom dežurnog tužioca počeo u nedjelju, nastavljen je danas i još uvijek je u toku.

Na uviđaju su istražitelji Sektora kriminalističke policija (SKP) MUP-a TK, a na terenu je i vještak protivpožarne struke. Izdata je naredba za vještačenje po vještaku arhitektonske struke kako bi se utvrdiila šteta koja je izazvana.  Provode se sve potrebne istražne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti vezanih za nastanak požara. Po okončanju uviđaja i drugih potrebnih istražnih radnji ćemo biti u mogućnosti saopćiti više informacija, navode iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je jučer Medžlis Islamske zajednice Gradačac gdje je razgovarao s glavnim imamom Nusret-ef. Kujrakovićem, predsjednikom Hasom Omerovićem i članovima Izvršnog odbora.

Islamska zajednica će nakon završetka uviđaja i nakon što se u potpunosti sagledaju razmjeri načinjene štete, zajedno s džematlijama u Gradačcu, uložiti napore da se što prije saniraju posljedice požara i da Husejnija džamija ponovo bude u funkciji, saopćeno je iz Muftijstva tuzlanskog.

Nakon intervencije vatrogasaca, gradonačelnik Edis Dervišagić je posjetio Medžlis Islamske zajednice Gradačac gdje je razgovarao  s predsjednikom  Izvršnog odbora Hasom Omerovićem i glavni imamom Nusretom-ef. Kujrakovićem.

Tema razgovora bio je današnji nemili događaj kao i budući koraci koje je potrebno poduzeti kako bi se vratio sjaj i ljepota naše Husejnije, saopćeno je iz Gradske uprave.

može biti slika sljedećeg: 5 ljudi

Džamija Huseina kapetana Gradaščevića u Gradačcu Husejnija godinama se obnavljala i restaurirala. Restauracija njene unutrašnjosti okončana je u proljeće ove godine. Izgrađena je 1826. godine.

Restaurator Nihad Čengić za Radio Gradačac pohvalio je postupanje vatrogasaca koji su vatru gasili požarnim aparatima, a ne vodom čime su umanjili nastanak veće štete u unutrašnjosti džamije. To će svakako olakšati i restauraciju i sanaciju nakon požara.

požar u džamiji husejnija, uviđaj u toku . požar u džamiji husejnija, uviđaj u toku .

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2004. godine proglasila je “Graditeljsku cjelinu – Husejnija (Husein-kapetana Gradaščevića) džamija u Gradačcu” nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Taj vjerski objekat predstavlja dio jedinstvenog gradačačkog kulturno-historijskog kompleksa, koji čine džamija, abdesthana, biblioteka, harem sa nišanima i ulazne kapije.

požar u džamiji husejnija, uviđaj u toku .

Radio Gradačac / Grad Gradačac / Muftijstvo tuzlansko

 

 

 


radiogradacac.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Drugi upravo čitaju