back to top

Poruka vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle povodom dobivanja kandidatskog statusa BiH za učlanjenje u EU | .

Vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić, uputio je poruku građankama i građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine povodom dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj Uniji.

“Evropski put Bosne i Hercegovine 🇧🇦 je neminovnost i 🇪🇺EU je odobravanjem kandidatskog statusa pokazala da je spremna učiniti korak više da potakne proces reformi i pozitivne promjene. Kandidatski status za punopravno članstvo u EU je velika šansa za našu državu Bosnu i Hercegovinu. EU je pokazala da nismo ostavljeni sami, što je važno u ovim složenim geopolitičkim vremenima.

Sada je odgovornost na svim nosiocima vlasti u Bosni i Hercegovini da naprave značajne reforme na putu ka punopravnom članstvu, prije svega u borbi protiv kriminala i korupcije, reformi pravosuđa, zaštiti temeljnih ljudskih prava, unapređenju administracije, obrazovanja, zdravstva, stvaranju povoljnijeg okruženja za investiranje. Sve ove i druge reforme trebaju nam, ne radi EU, nego radi naših građana i građanki, prije svega mladih, kako bi imali uslove za život i rad kakve imaju mladi u zemljama EU i kako bi ostali graditi evropsku budućnost BiH”.

Povodom dobijanja kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj Uniji, ispred zgrade Gradske uprave Tuzla, danas je na jarbolu simbolično podignuta zastava EU.

(Grad Tuzla)


rtv7.ba

Drugi upravo čitaju