back to top

Polaganjem cvijeća i akademijom obilježen Dan Grada Gračanice | RTVTK

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju, akademijom te radnim sastankom delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Gračanice, danas je obilježen 2. juni, Dan Grada Gračanice. 

Nakon što se obratio na akademiji te građanima Gračanice čestitao gradski rođendan, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je ukazao i na značaj gračaničkog područja od 15. vijeka, kada je u Budimu sklopljen pravni akt – darovni ugovor, u kome se izričito spominje i utvrđeni grad Soko, saopćilo je Odjeljenje za informisanje Tuzlanskog kantona.

Premijer Tuzlanskog kantona je kazao da taj  dokument, svojevrstan “rodni list” Gračanice, tretira privatno – poslovne odnose.

– Danas je Gračanica perspektivan grad i lider sjeveroistočne Bosne u oblasti male, srednje privrede i obrta. Privredni rezultati koji se postižu vodilja su za dalji privredni, kulturni  i turistički razvoj cijelog kantona. U tom svjetlu, a u cilju stvaranja pretpostavki za još snažniji razvoj gračaničke regije, u Vladi Tuzlanskog kantona uvijek ćete imati pouzdanog partnera – kazao je on.

Nakon svečarskog dijela u kabinetu gradonačelnika Helića upriličen je i radni sastanak delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Gračanice. Razgovarano je o do sada realiziranim projektima kojima je Vlada dala podršku, ali i prioritetima za dalji razvoj ove lokalne zajednice.

Halilagić je također istaknuo da je protekle godine Vlada pokrenula značajne investicijske projekte u Kantonu, a značajan dio njih odnosi se i na Gračanicu gdje je fokus aktivnosti bio na sanaciju putne infrastrukture za što je izdvojeno oko 1,3 miliona KM, vodoprivrednih objekata gdje je investirano oko 0,7 miliona KM, te školskih objekata i Općinskog suda u Gračanici gdje vrijednost investicija iznosi nešto manje od milion KM. Osim toga značajni pomaci napravljeni su i u konsolidaciji Opće bolnice u Gračanici.

On je naveo  da je Gračanica izuzetno privredno potentna sredina, te da se najveći doprinos Vlade tokom protekle godine ogleda u odgovoru Vlade TK na zahtjeve privrednika i ukidanje plaćanja naknade za opće – korisnu funkciju šuma, čime je poslovanje privrede na kantonu direktno olakšano za oko 4,5 miliona KM.

Tokom sastanka, premijer Halilagić je gradonačelnika Helića upoznao sa planom aktivnosti za tekuću godinu, te pozvao da se sinhroniziraju aktivnosti, ukaže na prioritetne pravce djelovanja, ali i zajednički nastupi prema višim nivoima vlasti kako bi se potaknula realizacija projekata od značaja za Gračanicu, ali i sve gradove i općine u Kantonu, saopćeno je.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju