back to top

Počela druga Zimska škola programiranja za učenike osnovnih škola – .

Danas je počela druga Zimska škola programiranja za učenike osnovnih škola sa područja grada Gračanica i općine Doboj Istok koju organizuje Gimnazija “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica. Pored Gimnazije u Gračanici, učenici iz Tuzle također uče osnove programiranja a radionice se održavaju u Gimnaziji „Meša Selimović“.

počela druga zimska škola programiranja za učenike osnovnih škola – .

Tim povodom dvije škole su bile povezane video linkom putem kojeg se svim učenicima obratila direktorica Gimnazije “Meša Selimović” Alma Šehanović.

„Meni je neizmjerna čast i zadovoljstvo što smo domaćini ove lijepe priče, iskreno vjerujem da će ova Zimska škola programiranja postati tradicija na kojoj ćemo moći uvijek nešto novo naučiti“ kazala je direktorica.

Ispred Gimnazije Dr.Mustafa Kamarić prisutnima se obratio profesor Nedžad Husičić, ujedno organizator i mentor Zimske škole.

„Želim da pozdravim sve učesnike škole programiranja, ovo je drugi put da realizujemo ovu školu u dva grada. Cilj nam je da programiranje približimo učenicima na jedan interesantan način. Koristit ćemo moderne metode komunikacije, što će polaznicima olakšati određene stvari. Danas je po planu da se upoznamo sa programskim jezikom C++, nekom prostom linijskom strukturom, a onda će učesnici učestvovati u kvizu znanja“ rekao je profesor Husičić.

počela druga zimska škola programiranja za učenike osnovnih škola – .

Učenik Gimnazije Dr. Mustafa Kamarić, Adnan Hajdić, koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Evropskoj olimpijadi programiranja podrška je ove godine polaznicima škole programiranja.

„Bitno da je učenici razumiju šta koja naredba znači, prije nego napišu bilo kakav linijski kod“ istaknuo je Hajdić.

Profesor Jasmin Ahmetović poželio je dobrodošlicu prisutnima, te je objasnio učenicama i učenicima šta će sve raditi.

„Sam vaš dolazak mnogo govori, družit ćemo se i naučiti nove stvari koje nisu teške“ rekao je profesor informatike Ahmetović.

Kako je istaknuo profesor Husičić, ovo je “Z generacija” koja je upoznata sa modernim tehnologijama, generacija koja od malih nogu koriste mobilne telefone, i vrlo je bitno da ova generacija zna sve prednosti i mane modernog doba.

Zimska škola programiranja trajat će do 18. januara a održavat se u kabinetima informatike.

 


radiogracanica.ba

Drugi upravo čitaju