back to top

Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom obilježavanja Dana državnosti BiH .

Nizom aktivnosti Dan državnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen i na području grada Gradačca. Centralni događaj bila je Svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj je prethodilo polaganje cvijeća na spomen-obilježjima u gradskom parku i odavanje počasti herojima za slobodu Bosne i Hercegovine, žrtvama fašizma NOR-a 1941-1945. godine i šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

održana svečana sjednica gradskog vijeća povodom obilježavanja dana državnosti bih . održana svečana sjednica gradskog vijeća povodom obilježavanja dana državnosti bih . održana svečana sjednica gradskog vijeća povodom obilježavanja dana državnosti bih . održana svečana sjednica gradskog vijeća povodom obilježavanja dana državnosti bih .

Na svečanoj sjednici Gardskog vijeća obilježen je ovaj važan historijski datum i 80 godišnjica obnavljanja državnosti Bosne i Hercegovine. U prigodnom referatu istaknuta je hiljadugodišnja državotvorna tradicija Bosne i Hercegovine.

Posebno su istaknute historijske činjenice vezane za 1. zasjedanje ZAVNOBIH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu kada je obnovljena državost Bosne i Hercegovine.

Čestitke stanovnicima Gradačca i Bosne i Herceovine uputili su i gradonačelnik Edis Dervišagić i predsjedavajući Gradskog vijeća Mustafa H.Ađulović.

održana svečana sjednica gradskog vijeća povodom obilježavanja dana državnosti bih .Predsjedavajući Gradskog vijeća istakao je kako je tačno 80  godina, 25. novembra 1943. godine u Varcar Vakufu, odnosno Mrkonjić Gradu, Bosna i Hercegovina je na 1. zasijedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH, nakon 480 godina  obnovila svoju državnost utemeljenu na ravnopravnosti njenih naroda i građana.

– Historijski kontinuitet i državno-pravni integritet Bosne i Hercegovine, od tada do danas dodatno je potvrđen i Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine kome su prethodile četiri godine borbe naših građana, patriota ove zemlje, za očuvanje nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta naše domovine.

Izgleda da je usud bosanskohercegovačkih patriota da permanentno kroz historiju, kao i u ovom vremenu kojem smo svjedoci, ulažu napor kako bi se očuvale i zaštitile tekovine državnosti i teritorijalnog integriteta naše zemlje. Ne tako rijetko državnost se morala štiti i životima njenih građana. Ali nastojanja Bosanaca i Hercegovaca u očuvanju međunarodnog subjektiviteta BiH, koji su na ovim prostorima živjeli vijekovima prije nas, kao i naših generacija, imaju za rezultat nepobitnu historijsku činjenicu da je naša zemlja Bosna i Hercegovina jedna od najstarijih država u evropskim i svjetskim okvirima.

U to ime, u znak sjećanja i zahvalnosti na one koji su ugradili svoje živote u temelje  državnosti naše domovine, od njenog nastanka, pogotovo u narodno oslobodilačkom ratu od 1941. do 1945. godine, te u borbi protiv agresije od 1992. do 1995. godine nikada ne smijemo zaboraviti one koji su dali svoje živote za slobodu koju danas imamo, rekao je predsjedavajući Gradskog vijeća Mustafa Hadžiađulović.

održana svečana sjednica gradskog vijeća povodom obilježavanja dana državnosti bih .Gradonačelnik Edis Dervišagić čestitajući Dan Državnosti građanima Gradačca i Bosne i Hercegovine u svom obraćanju osvrnuo se i na aktuelno društveno-politikčo stanje u našoj domovini.

Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 80 godina od prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a je svakako značajno za sve građane Bosne i Hercegovine. A rekao bih, taj značaj je poseban u gradovima koji su, na određen način, simbol Bosne i Hercegovine kakav je zasigurno i grad Gradačac. Vjerujem da danas iz Gradačca šaljemo poruku svima onima koji u posljednje vrijeme, nažalost, kontinuirano negiraju državnost Bosne i Hercegovine da su određene vrijednosti trajne, da su tekovine ZAVNOBIH-a utkane u temelje države Bosne i Hercegovine. I da jedino takva Bosna i Hercegovina, kao ravnopravna državna zajednica svih naroda koji u njoj žive, u njenim istorijskim granicama vrijedi i daje značaj za život svih ljudi u Bosni i Hercegovini. Iz tog razloga apsolutno želimo danas u Gradačcu da svima onima koji u svojim glavama još uvijek imaju neke kombinacije oko državnog poretka i položaja Bosne i Hercegovine pošaljemo poruku da je Bosna i Hercegovina država sa hiljadugodišnjom tradicijom. Da je kao takva definirana odlukama ZAVNOBIH-a i priznata na osnovu referenduma od 1. marta 1992. godine i da će kao takva i ostati, poručio je gradonačelnik Edis Dervišagić.

održana svečana sjednica gradskog vijeća povodom obilježavanja dana državnosti bih .

Dan državnosti BiH prigodnim programima obilježen je u gradačačkim osnovnim i srednjim školama kao i drugim institucijama. BZK „Preporod“ Gradačac organizovala je tribinu i izložbu slika uz prigodan umjetnički program. Večeras će se održati 3. smotra horova “Pjevat ćemo šta nam srce zna” a organizator je Udruženje žena “Žene Gradačca”. Na platou spomenika Ljiljan na Banderi sutra će biti održana svečana ceremonija otvaranja Spomen sobe 107. viteške motorizovane brigade i ratne zemunice.Radio Gradačac


radiogradacac.ba

Drugi upravo čitaju