back to top

Obrazovne institucije obilježile Dan državnosti BiH (FOTO) | .

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine po prvi put je Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli i Pedagoškim zavodom TK organizovalo svečanu akademiju obrazovnih institucija Tuzlanskog kantona.

Svečanost su posebnim programom uveličali učenici Osnovne muzičke škole Tuzla i Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla te studenti Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

„Cilj nam je da pokažemo da nam je Dan državnosti Bosne i Hercegovine važan“, istaknuo je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

„Danas su organizirane značajne manifestacije u svim obrazovnim institucijama. Naš fokus je bio i na centralnoj manifestaciji a to je ova današnja akademija koja se po prvi put organizira.“

Pokrenuvši ovu manifestaciju Ministarstvo obrazovanja želi da to postane tradicija kojom će putem institucija obrazovanja biti obuhvaćene mlade generacije.

„Mislim da je vrlo bitno da ipak na kraju svi zajednički počnemo slaviti dan koji je označio nešto što je za cijelu Bosnu i Hercegovinu vrlo bitno i koji je postavio temelje za ono što imamo danas“, kazao je direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čiča.

„Nadamo da ćemo sve te tekovine koje su uspostavljene tada i dalje slijediti i da ćemo na pravi način razumjeti koje su bile odluke tadašnjih ljudi i koje danas trebamo provoditi. Meni je drago da je prvi put obilježeno na ovakav način i da su sve javne institucije zajednički došle da na ovaj način damo podršku ovom vrlo značajnom danu za Bosnu i Hercegovinu. U završnom dijelu svečanosti JU Arhiv Tuzlanskog kantona predstavio je izložbu „Obnova državnosti Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu“, autora Hatidže Fetahagić i Adnana Tinjića.

„Cilj nam je bio da kroz ovu izložbu, kroz arhivsku građu, istorijske dokumente, izvore, fotografije i novinske članke podsjetimo na one okolnosti koje su se desile ‘43. godine u Mrkonjić Gradu i dovele do obnove državnosti Bosne i Hercegovine“, kazao je direktor Arhiva TK Omer Zulić.

Izložba je, prema riječima direktora Zulića koncipirana tako da sve starije generacije podsjeti na istorijske činjenice a mlađe generacije da pouči o istorijskim odlukama ZAVNOBIH-a, temeljenim na narodnooslobodilačkoj i antifašističkoj borbi.

„Na svemu onome što je podnijela Bosna i Hercegovina i njeni narodi u antifašističkoj borbi ali isto tako i na činjenici da je obnovljena državnost BiH i na temeljima istorijskog milenijskog kontinuiteta njene posebnosti i opstojnosti“, naglasio je direktor Zulić.

Izložba je priređena u okviru projekta obilježavanja Dana državnosti a narednih dana će biti postavljena i otvorena za sve građane u Arhivu TK.

Drugi upravo čitaju