back to top

Obnovljivi izvori će postati najveći izvor struje do 2025. | .

Obnovljivi izvori energije su na putu da prestignu ugalj i postanu najveći izvor proizvodnje električne energije na planeti do sredine ove decenije, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

IEA-in izvještaj objavljen u utorak predviđa veliku promjenu unutar svjetske proizvodnje električne energije u vrijeme značajne nestabilnosti i geopolitičkih napetosti.

– Prva prava globalna energetska kriza, izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu, potaknula je neviđeni zamah za obnovljive izvore energije – navodi se.

– Obnovljivi izvori će postati najveći izvor globalne proizvodnje električne energije do početka 2025., nadmašivši ugalj – dodaje se.

Prema svojoj “glavnoj prognozi”, IEA očekuje da će obnovljivi izvori činiti gotovo 40 posto svjetske proizvodnje električne energije 2027., što se podudara s padom udjela uglja, prirodnog plina i nuklearne proizvodnje.

Analiza dolazi u vrijeme velikih poremećaja na globalnim energetskim tržištima nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Prema Eurostatu, Rusija je bila najveći dobavljač prirodnog plina i naftne u EU 2021. godine. Međutim, izvoz plina iz Rusije u Evropsku uniju opao je ove godine, jer su države članice nastojale isprazniti budžet Kremlja.

Drugi upravo čitaju