back to top

Obilježen Dan šehida u MZ Konjević Polje | RTVTK

U mjesnoj zajednici Konjević Polje kod Bratunca danas je obilježen Dan šehida u znak sjećanja na 11 boraca koji su poginuli braneći svoja ognjišta. Preživjeli kažu da je za njih ovo tužan dan, ali da su otporom koji su pružili daleko nadmoćnijem agresoru, tokom 1992. godine izbjegli sudbinu svojih komšija iz drugih naselja. Po prvi put obilježavanju ovog značajnog datuma pristustvovala je delegacija Vlade Tuzlanskog kantona na čelu sa ministricom za boračka pitanja Senadom Dizdarević.

Na današnji dan 1992. godine u selima Lolići i Hrnčići preživjeli Bošnjaci su pružili otpor agresoru, odnosno pripadnicima Vukovarskog bataljona za specijalne namjene.

  • Oni su ovdje polomili zube i nakon poraza na ovom dijelu više se nisu nigdje pojavili – kaže Veiz Šabić, ratni komadant 284. brigade.

Borci osim hrabrosti i odlučnosti nisu imali puno. Bila je to neravnopravna bitka, dodaje komandant Šabić.

  • Kada je krenula kolona od dva tenka i tri transportera uz pješadiju koja je krenula i jednom i drugom stranom realno je bilo nemoguće da mi zaustavimo neprijatelja, međutim, na ovom prostoru vodile su se cjelodnevne borbe prsa u prsa.

Ovom bitkom, u kojoj je 11 šehida izgubilo život, spriječen je pad Konjević Polja, a Bošnjaci ovog kraja su, barem dijelom, tokom 1992. godine izbjegli sudbinu svojih komšija iz drugih naselja. Tog dana poginuo je, tada maloljetni Zijad Bećirović.

  • Ja sam se vratio ovdje 2000. godine radi njihovih kostiju. Ja imam u Federaciji, ali ja sam željan moga. S puškom u ruci su poginuli i sad ja da poginem nije mi žao – dodaje Osman Bećirović, otac poginulog Zijada.

Tokom 1992. godine u Bratuncu, otpor agresoru pružili su mještani sela Pirići i Konjević Polje.

  • Fizičke veze i dodira nismo imali u toku agresije na RBiH. Prvi put kada sam se sastao sa vojskom Konjević Polja to je bilo u demilitarizaciji Srebrenice – napominje Fahrudin Hasanović, ratni komandant voda Pirići.

Prvi put godišnjicu otpora u Konjević Polju prisustvala je Koordinacija boračkih saveza TK, te delegacija Vlade TK predvođena minstricom za boračka pitanja Senadom Dizdarević.

  • Organizatori su ove godine pozvali Vladu Tuzlanskog kantona da učestvuje u obilježavanju ove tužne godišnjice bitke za odbranu ovih krajeva ovdje – ističe Senada Dizdarević, ministarica za boračka pitanja TK.

Zahvaljujući ovom događaju, Konjević Polje je ostalo slobodno do 15. marta 1993. godine.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju