back to top

Obilježen 11. decembar – Međunarodni dan planina | .

U povodu obilježavanja 11. decembra – Međunarodnog dana planina, danas je u Tuzli upriličen okrugli sto sa ciljem isticanja nužnosti bolje zaštite planina Konjuh i Majevica. Organizatori skupa su: Centar za savremena biološka istraživanja, Odsjek za biologiju i geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta i Odsjek za agronomiju Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ove godine tema Međunarodnog dana planina je Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti planina Konjuha i Majevice. Ne treba zaboraviti da su planine Tuzlanskog kantona jedinstvene upravo po svojoj velikoj raznolikosti na relativno malom prostoru.

“Planine su nam izvori hrane, kiseonika, vode. Oni su čuvari ekosistema i kao takve važan faktor u opstanku čovjeka. Vidjeli smo u vrijeme pandemije korona virusa koliko nam je planina i šuma važna“, pojašnjava nam prof.dr. Isat Skenderović, šef Odsjeka za biologiju Prirodno – matematičkog fakulteta UNTZ

“Profesor je govorio o važnosti planine, a ja ću naglasiti koliko nam je planina važna sa agronomskog stajališta. Magistrica Hodžić je za ovu priliku odabrala temu „Identifikacija šumskih voćkarica i njihova uloga u ekološkoj proizvodnji hrane“ i ona nas upućuje na bitnost voćkarica i njihovih nasada na planinama”, dodaje prof. dr. Besim Salkić, šef Odsjeka za agronomiju Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Ljepota i raznolikost  planina Konjuh i Majevica, ali i rano prepoznavanje njihova značaja i vrednovanje, ujedno su i razlozi što organizirano djeluju  školarci, studenti nastavnici i profesori koji su  tokom debate aktuelizirali nužnost bolje zaštite i očuvanja  prirodne  vrijednosti ovih  planina kao  važnog staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta.  U Bosni i Hercegovini nema zasada šumskih voćkarica kao što su dren ili šipurak a stanište planina Konjuh i Majevica su idealna.

„ Istraživanja su fokusirana na one voćkarice koje mogu da se održe na našem području. Pronalazili smo mehanizme uzgoja, ekološke održivosti  i ekonomske islativosti na planinama Konjuh i Majevica“, kaže nam magistrica Sedina Hodžić, sa Odsjeka za agronomiju Tehnološkog fakulteta UNTZ.

Jedanaesti decembar  obilježava se svake godine kao Međunarodni dan planina. Taj dan proglasila je Opća skupština UN-a, nakon što su  brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o  značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju