back to top

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta | .

Grad Tuzla, u saradnji sa Jevrejskom opštinom Tuzla, u petak, 27.1. obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Generalna skupština UN 2005. godine usvojila je Rezoluciju kojom je 27. januar odredila kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Na taj dan je 1945. godine Crvena armija oslobodila najveći nacistički koncentracioni logor u Aušvicu u Poljskoj.

Obilježavanje ovog međunarodnog dana je prilika je da se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, jačaju snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do holokausta, a što se postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele i žrtve. Ujedno se želi poslati poruka da su holokaust i genocid najveće tragedije čovječanstva i da se ne smiju ponavljati, niti negirati. Nažalost, mi u Bosni i Hercegovini svjedoci smo ponavljanja genocida na tlu Evrope,  u Srebrenici. Njegujući sjećanje na žrtve holokausta, na žrtve genocida u Srebrenici, mi se borimo protiv zaborava i protiv negiranja genocida i holokausta.

Program obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Tuzli:

11,00 ODAVANJE POŠTOVANJA I POLAGANJE CVIJEĆA NA SPOMENIK “SUZA” (ULICA TURALIBEGOVA bb)

11,15 ODAVANJE POŠTOVANJA I POLAGANJE CVIJEĆA NA MEMORIJAL JEVREJIMA STRADALIM U 2. SVJETSKOM RATU POSTAVLJEN NA MJESTU BIVŠE  SINAGOGE (ULICA KLOSTERSKA bb)

11,30 OKRUGLI STO U POVODU OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA (KUĆA I  ATELJE ISMET MUJEZINOVIĆ,  (ULICA KLOSTERSKA bb)

Na Okruglom stolu govore:

  • Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Počasni građanin Tuzle
  • Eli Tauber, direktor Arhiva Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine
  • Jasmin Imamović, bivši gradonačelnik Tuzle

Moderator: Mehmed Pargan


rtv7.ba

Drugi upravo čitaju