back to top

Na svečanosti Univerziteta u Tuzli: Zlatne plakete za sedam najboljih studenata | .

Univerzitet u Tuzli je danas svečanom akademijom u tuzlanskom Narodnom pozorištu obilježio 46. godišnjicu od osnivanja.  Na svečanosti su dodijeljena priznanja – Zlatna plaketa  za ukupno sedam studenata koji su tokom studija ostvarili natprosječne rezultate, a četvero profesora promovirani su u zvanje emeritusa. Ova visokoškolska ustanova danas obrazuje studente na 12 fakulteta i Akademiji dramskih umjetnosti i može se pohvaliti obimnim rezultatima naučno-istraživačkog rada, kazano je u povodu godišnjice.

U generaciji koju ove godine sa dodiplomskog studija ispraća Univerzitet u Tuzli među najboljima je mlada doktorica Kenana Ljuca, koja je diplomirala na Medicinskom fakultetu s prosjekom 10.0. Ukupno sedam dobitnika ovog priznanja nagrađeni su pravom da studij nastave besplatno na drugom ciklusu što će im omogućiti i akademsku karijeru.

  • Medicina je oblast koja jako brzo napreduje. Dinamična je. Ne smijemo ostati zatvoreni. Ja ću se nastaviti obrazovati i u inostranstvu kako bi to znanje donijela u Bosnu i Hercegovinu, kaže Ljuca.

Dok čeka na posao u struci Kenana je već započela postidplomski studij. I Hasen Zejćirović koji je nadprosječne ocjene imao na Fakultetu elektrotehnike već je na magistarskom studiju. On je već pronašao i svoje prvo zaposlenje.

  • Smatram da je ovo jedan vid prepoznavanja mog rada i truda tokom svih ovih godina. Odlučan sam da doprinesem društvu u privredi, u relanom sektoru, kaže on.

U status profesora emeritusa na svečanosti u Tuzli promovirano je četvero profesora. Oni su među najistaknutijim članovima akademske zajednicu od ukupno 50.000 diplomanata, magistara i doktora nauka koji su za 46 godina obrazovanje stekli na Univerzitetu u Tuzli.

  • Upisani smo u Registar naučno-istraživačkih ustanova na području Tuzlanskog kantona i time će se dati jedan novi zamah naučno-istraživačkom radu. Za sve ovo bila nam je potrebna pomoć koju smo imali i od strane našeg Ministarstva za obrazovanje i nauku i Vlade TK i našeg Grada Tuzle, kazala je rektorica Hadžigrahić za RTVTK.

Grad Tuzla, odnosno tadašnja Općina Tuzla osnivač je Univerziteta u Tuzli koji je 1976. godine počeo obrazovati kadrove za potrebe industrije i privrede šireg tuzlanskog kraja. Na čelu inicijativnog odbora bio je akademik Ismet Mujezinović. Nakon osnivanja Tuzlanskog kantona, kantonalna Vlada je preuzela osnivačka prava. Danas je Univerzitet u Tuzli respektabilna ustanova koja djeluje u okvirima evropskih obrazovnih standarda.

  • Univerzitet u Tuzli je prepoznat u evropskim i u svjetskim okvirima. Ima sjajne naučnike i to se vidi kroz znanstvene radove i projekte. To znanje se sticalo godinama i prenosilo na mlade i danas možemo svjedočiti činjenici da Univerzitet u Tuzli ima izniman međunarodni ugled i respekt, kazao je ovom prilikom prof. dr. Zoran Tomić, predsjednik Rektorske konferencije BiH.

U 47. godinu postojanja Univerzitet u Tuzli ulazi s usvojenim nacrtom projekta sanacije i rekonstrukcije Univerzitetskog kampusa na mjestu vojne kasarne.  Uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona građevinski radovi bi trebali početi krajem naredne kalendarske godine. Novi prostori bi trebali unaprijediti nastavu, ali i vannastane aktivnosti poput ljetnih škola, radionica,  kreativnih prezentacija, te drugih potreba studenata i profesora zainteresovanih za naučno-istraživački rad.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju