back to top

MONK: Objavljen Javni poziv za naučno-istraživački rad i tehnološku djelatnost | RTVTK

Vlada TK ove godine iz budžeta izdvojila milion KM za naučno-istraživački rad i tehnološku djelatnost. Ministarstvo obrazovanja i nauke, a na prijedlog Kantonalnog Savjeta za nauku i tehnologiju utvrdilo je uslove, kriterije i postupak dodjele sredstva za sufinansiranje programa putem kojih se ostvaruju opći interesi i strateški ciljevi u naučno-istraživačkom radu. Otvoren je petog juna i trajat će petnaest dana.

Posljednji Javni poziv za podjelu sredstava u oblasti nauke objavljen je 2013. godine, sa zantno manjim iznosima.  Ove godine se radi o značajnom iznosu od milion konvertibilnih maraka kojim će biti podržani strateški programi od značaja za Tuzlanski kanton.

“Inače programi koji se finansiraju u oblasti nauke su definisani zakonom o naučno-istraživačkom radu. U skladu sa zakonom moguće je podržati 16 programa: U ovom pozivu smo se opredijeli za 8 programa”, izjavila je Alisa Memić , pomoćnik ministra  za visoko obrazovanje i nauku TK.

Riječ je, između ostalih, o programima za osnovna, primijenjena istraživanja, osposobljavanja mladih nadarenih za naučno istraživački rad, usavršavanje naučno istraživačkog kadra i izdavanja naučnih pubikacija. Javnim pozivom  koji je otvoren 5. juna definisani su kriteriji za svih osam programa i dokumentacija koja je potrebna za prijavu. Još uvijek nema pristiglih prijava, navodi Memić.

“Ne zato što nema interesa za to. Imamo jako puno upita, aplikanti se informišu o nekim stvarima koji im možda nisu dovoljno jasne, a proces prikupljanja same dokumentacije i izrade projekata traje duže tako da očekujemo da bi početkom naredne sedmice trebalo da pristigne veći broj aplikacija”, pojašnjava Memić.. 

Od ukupno milion maraka izdvojenih za naučno-istraživački rad i tehnološku djelatnost, za ovaj Javni poziv izdvojeno je nešto više od petsto četrdeset hiljada maraka. U resornom ministarstvu vjeruju da će uspjeti pružiti podršku kako Univerzitetu u Tuzli tako i svima onima koji se bave ovom djelatnošću. Podsjećaju na značaj naučno istraživačkog rada za visoko obrazovanje i razvoj društva u cjelini, te pozivaju sve one koji imaju razvojne projekte da se prijave na Javni poziv koji će biti otvoren do 23. juna ove godine.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju