back to top

Mladi inženjeri iz Gračanice prave robote za EU – .

Oni ne razmišljaju o napuštanju Bosne i Hercegovine, naprotiv, smatraju da je budućnost u oblasti robotizacije i automatizacije proizvodnje svijetla i u BiH. Asim Pedić je ostvario studentski san. Interesovanje za konstruisanje i izradu industrijskih robota pretvorio je u posao.

Ovo je robot za zavarivanje. Njegova namjena je zavarivanje stolica. Nisam imao drugu firmu u kojoj bih mogao raditi kao inženjer koji se bavi robotikom. Imao sam dva načina – da odem vani, u Njemačku, da se bavim robotikom, ali ja sam odabrao drugi način. Osnovao sam firmu u BiH gdje smo se okupili, mi, mladi inženjeri, i radimo na razvoju aplikacija iz automatizacije i robotike – ispričao je za Radio Slobodna Evropa Asim Pedić, osnivač firme Metron Automation.

 

Sedam elektro i mašinskih inženjera, mlađih od 30 godina, kreiralo je 20 robotskih sistema za industrijske pogone u BiH i Sloveniji tokom 2022. godine.

 

mladi inženjeri iz gračanice prave robote za eu – .
Mladi inženjeri iz Gračanice prave robote za EU – .

Često imamo CNC mašine koje obrađuju drvo, međutim, kad imamo neke krivine na drvetu, na komadu koji treba obraditi, onda nam treba ta fleksibilnost robota da on može doći do svih mjesta – navodi inženjer elektrotehnike Senail Mehić.

Njegova kolegica Erna Talović, također inženjerka elektrotehnike, ističe da je robot jako ekonomičan.

Troši otprilike 0,5 kilovat sati, što je kao četiri prosječne sijalice. A što se tiče programiranja, nije ga teško ni programirati. Lako je poput igre – kaže ona.

Ove “igračke” dostižu cijenu od 250 hiljada eura. Njihovi kreatori bi mogli pronaći posao u Evropskoj uniji, ali ih ta mogućnost ne privlači.

Pogledajte kompletan prilog o gračaničkoj firmi koja je stalno otvorena za prijem novih elektro i mašinskih inženjera koji je uradila Slobodna Evropa.


radiogracanica.ba

Drugi upravo čitaju