back to top

Midhat Husejnefendić – prvi tuzlanski taksista

Midhat Husejnefendić je prvi Tuzlak koji je vozio prvi gradski taksi, u Tuzlu je donio i prvi tranzistor, te otvorio prvu autopraonu. Na hadž je otišao prvi automobilom

Midhat Husejnefendić rođen je u Tuzli 1929. godine, a preminuo je u decembru 2011. godine.

Bio je prvi čovjek s područja Jugoslavije koji je automobilom otišao na hadž.

Gradski hroničar Boro Slepčević, nekadašnji novinar i urednik Radija Tuzla, u svojoj knjizi “Stari dobri radio” napisao je da mu je Midhat ispričao kako je kao uposlenik turističke agencije ‘Putnik’ vozio prvo taxi vozilo u Tuzli. Naime, poslovnica je raspolagala Renaultom starije proizvodnje, koji je služio za prijevoz mušterija koje bi dolazile u Putnik. Njegovo vozilo bilo je prepoznatljivo u Gradu Soli, a on je, između ostalog, sa njim išao i u svatove. Nešto kasnije, Midhat je radio na poslovima turističkog vodiča.

Poznato je kako je pedesetih godina prošlog stoljeća Midhat Husejnefendić u Tuzlu donio i prvi tranzistor. Kupio ga je u Beču, a kada se vratio u svoj grad Tuzlaci su ga sa čuđenjem gledali, jer je sa sobom nosio radio koji pjeva.

Također, otvorio je i prvu autopraonicu u Tuzli, sa toplom vodom i pranjem ispod automobila, a to se dogodilo sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Bavio se još i padobranstvom, auto-moto sportom i radioamaterstvom.

Bio je i prvi čovjek sa područja bivše Jugoslavije koji je sa automobilom otišao na hadž

midhat husejnefendić
Midhat Husejnefendić

Tuzlak prvi čovjek s područja Jugoslavije koji je automobilom otišao na hadž

Kao što smo već rekli Midhat je bio prvi gradski taksista poslije Drugog svjetskog rata. Radio je za tuzlansku agenciju “Putnik”. Vozio je Mercedesovo vozilo i 1961. godine odlučio je upustiti se u avanturu i obaviti svetu dužnost – vozilom otputovati do Mekke.

On je tada s još trojicom Tuzlaka sjeo u automobil i krenuo put Mekke. Ispratile su ga stotine sugrađana koji su mu se divili, dok je porodica strahovala da li će uspjeti i da li će se vratiti.

Put od Tuzle je vodio preko Bugarske, Turske, Sirije, Jordana, Iraka do Saudijske Arabije. U to vrijeme nisu bili izgrađeni putevi preko pustinja niti je bilo sistema navigacije koji bi usmjeravao kako doći do željene destiancije. Midhat je uz sebe imao kompas koji mu je pokazivao kojim smjerom treba ići. Točkovi su zapinjali u pijesku pa su noći provodili pod vedrim nebom spavajući na dekama koje su ponijeli sa sobom.

midhat husejnefendi
Midhat Husejnefendi

Putovanje je trajalo dva mjeseca, ali Midhat je uspio doći u Mekku i obaviti svetu dužnost. Kada se vratio dočekan je s velikom radošću. No, Tuzlak se nije zaustavio na tome. Po povratku, odlučio je kupiti tri kombija kako bi idući put moglo ići više njegovih sugrađana na hadž. To je i uradio, te je idući put s njim otišlo 18 Tuzlaka. (Foto: Tuzlarije)

Drugi upravo čitaju