back to top

Lugavić protiv predloženih isplata neoporezivih plata budžetskim korisnicima, ovi vijećnici su bili “za”

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Tuzle danas se našao i amandman o isplati dvije neoporezive plate zaposlenicima Gradske uprave i javnih ustanova, a od njih ukupno 24, četvero je podržalo takav prijedlog. Amandman je uputio samostalni vijećnik Mirel Mišković.

Naime, pred vijećnicima Gradskog vijeća Tuzle danas se našla i tačka koja se odnosi na usvajanje budžeta za iduću godinu. Tom prilikom Mišković je uložio amandman u vezi s isplatom pomoći usljed inflatornog rasta cijena za uposlenike Gradske uprave Tuzle te javnih ustanova koje su u gradskoj ingerenciji.

On je naveo da bi se prvi kod koji je vezan za naknade troškova zaposlenih u Gradu Tuzla povećao sa dva miliona i 292 hiljade KM povećao na tri miliona i 132 hiljade KM, dok bi kod za naknade troškova zaposlenih u javnim ustanovama u iznosu od 340.500 KM bio povećan na 500.500 maraka.

“Spomenuta sredstva namijenjena za povećane bi se namaknula iz sredstava predviđenih u budžetu za 2024. godinu i to na kodovima izdataka za rad zimske službe, koji bi se umanjio sa 720 hiljada na 220 hiljada KM, zatim od izdataka namijenjenih za higijenu grada sa milion i 415 hiljada KM na milion i 115 hiljada KM, potom od izdataka namijenjenih za održavanje zelenih površina sa milion i 171 hiljadu i 400 KM na 971 hiljadu i 400 maraka”, pojasnio je Mišković.

Istaknuo je da je ovaj prijedlog naslonjen na uredbu Vlade FBiH kojom se regulira isplata do dvije prosječne plate, a koja će na snazi biti od dana objave u Službenim novinama FBiH do 30. juna sljedeće godine.

Ovakav prijedlog je odbio gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, kazavši da će u dogovoru sa sindikatom se vidjeti na koji način će se postupiti u kontekstu uredbe Vlade FBiH.

“Smatram da je apsurdna ideja i prijedlog. Ne smijemo uzimati sredstva sa higijene grada, održavanja zelenih površina i zimskog održavanja. Mi bismo onda radili protiv naših građana, što je nedopustivo jer mi moramo još kvalitetnije održavati naš grad, kako bi svi oni uživali u ljepoti javnih prostora”, kazao je Lugavić.

Nakon Lugavićevog stava, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić je shodno odgovoru Miškovića pozvala gradske vijećnike na izjašnjenje.

Prema glasanju, 20 vijećnika je bilo suzdržano, dok je njih četvero podržalo usvajanje amandmana. Riječ je o Selmi Ćatibušić i Esani Kavazbašić – Huskanović iz Platforme za progres, zatim Nikici Vidoviću iz HDZ-a te Mirelu Miškoviću, samostalnom vijećniku. (Klix.ba/A.K.)

Drugi upravo čitaju