back to top

KUD “Puračić” predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom dječijem festivalu u Kairu – .

kud “puračić” predstavljao bosnu i hercegovinu na svjetskom dječijem festivalu u kairu – .

Kulturno umjetničko društvo „Puračić“ je u period od 22. novembra do 02. decembra 2023. godine predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom dječijem festivalu u glavnom gradu Egipta, Kairu. Organizator festivala je bilo Ministarstvo za sport i mlade Egipta, a poziv za festival je dobijen preko Ambasade Bosne i Hercegovine u Kairu.

Festival je realizovan pod sloganom “Poruka za mir”, a pod pokroviteljstvom je ministra omladine i sporta dr. Ashrafa Sobhija, uz učešće više od 700 djece iz 33 zemlje Afrike, Azije i Evrope.

Samo dobijanje poziva na ovaj grandiozan događaj više je ličilo na san kakvi se sanjaju samo u toku lijepih noći, a dešavanja u Palestini su dodatno zakomplikovala sam proces odlučivanja i pripreme za festival. Održani su brojni sastanci sa djecom i roditeljima koji su bili saglasni da se ide na festival. Određena je grupa koja ide na festival, vršene su intenzivne pripreme i uigravanje ansambla shodno dobijenim zahtjevima organizatora. Pokrenute su aktivnosti prikupljanja značajnih novčanih sredstava potrebnih za avionske karte, dopunu sa opremom i nabavku poklona, rezervacija avionskih karata itd.

Tako se u srijedu  22. novembra 2023. godine krenulo na prvo gostovanje na prostoru Afrike, putovanje je proteklo bez problema i u jutranjim satima stigli su na odredište – hotelski kompleks “Pyramids Park Resort Cairo”.

Tokom boravka u Kairu realizovane su brojeni nastupi: počevši od ceremonije otvaranja festivala, nastupa na drugim lokacijama: u Aljazeera centru za mlade, školama, hotelskom kompleksu, “Family parku”, i na kraju završni gala koncert u dvorani Ministarstva za sport i mlade. Na nastupima su se predstavili sa 5 različitih folklornih koreografija iz njihove bogate kulturne baštine.

25.novembra je upriličena posjeta Ambasadi Bosne i Hercegovine u Egiptu i prigodnim kulturnim programom obilježili su Dan državnosti Bosne i Hercegovine u prisustvu naših zemljaka koji žive i rade u Kairu, kao i prisustvu delegacija drugih ambasada u Kairu.

Za predstavnike učesnika festival upriličen je prijem u Ministarstvu za sport i mlade kod ministra dr. Ashrafa Sobhija gdje je održana radionica za mlade i upućene poruke za mir i sigurnost za djecu Palestine, kao i svu djecu svijeta.

Organizator je organizovao i posjete najatraktivnijim dijelovima Kaira kao što su: grandiozne piramide u Gizi, Novi admnistrativni centar Kaira, Family park, Aljazeera centar za mlade i jedan tržni centar. Slobodno vrijeme kojeg nije bilo baš puno djeca su provodila u prelijepom hotelskom kompleksu pa i na novembarskom kupanju u velikom otvorenom bazenu, dok su u večernjim terminima, po zvaršetku aktivnosti, upriličena brojna druženja učesnika uz muziku u kompleksu.

Svim učesnicima dodijeljene su zahvalnice za učešće, uz napomenu da je jedino ansamblu KUD-a “Puračić” dodiljena i posebna plaketa Ministarstva za sport i mlade.

Za sve njih ovo je bilo prvo gostovanje na prostoru Afrike i prva posjeta Egiptu, a za većinu i prvo putovanje avionom.

Po povratku u BiH puračaci su upriličili svečane dočeke djeci prvo na aerodromu u Sarajevu, a onda i nezapamćen doček na puračkoj čaršiji.

Ovaj istorijski veliki uspjeh mladih članova KUD Puračić  ostat će upisan velikim slovima u istoriji Puračića, ali i šire.

kud “puračić” predstavljao bosnu i hercegovinu na svjetskom dječijem festivalu u kairu – . kud “puračić” predstavljao bosnu i hercegovinu na svjetskom dječijem festivalu u kairu – .


studiod.ba

Drugi upravo čitaju