back to top

Komedija, balet i historija na sceni tuzlanskog Narodnog pozorišta

Narodno pozorište Tuzla je ovu sedmicu pripremilo nekoliko događaja za svoju publiku:

Predstava  na sceni ovog pozorišta počinje u utorak u 19,30 sati, komedija „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, autora Ive Brešana i u režiji Mustafe  Nadarevića. U ovoj tragikomičnoj priči vidjećemo sve ono što jedna mala
zaostala zajednica može ponuditi – želju za prosperitetom i otklon od bijede,  ali i neizostavnu dominaciju lokalnih moćnika koji vladaju u svom selu. Dok članovi malog sela Mrduša Donja nastoje postaviti jedan pozorišni komad – Shakespearovog „Hamleta“, u selu se odvija prava drama oko korupcije i nepravde. U predstavi igraju: Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Midhat Kušljugić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević i Mirza Pinjić.

Rasplesana srijeda donosi Svečani baletni koncert učenika Osnovne muzičke škole Tuzla, koji počinje u 19,00 sati. Malene balerine pripremile su spektakularne tačke! Ulaz na koncert je slobodan, pa dođite da podržimo naše mlade baletne nade.

Sljedećeg dana, u četvrtak 23. maja u 19,30 sati, na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla je predstava „Tri prikazivanja Boga“, autora i režisera Aleša Kurta. Ova predstava na ironičan i satiričan način prikazuje događanja iz teških perioda istorije XX vijeka. U malom spektaklu zvuka, svjetla i pokreta, glumci nam donose novi ugao gledanja na sve ono što se dogodilo na ratištu u Staljingradu, Auswitzu i Golom otoku.

Ova predstava je u takmičarskim programima dva bitna BH pozorišna festivala – Festival bh drame u Zenici i Pozorišne/
kazališne igre BiH u Jajcu. Glumački ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“ čine: Boris Balta, Elmir Krivalić, Ivana
Perkunić Mešalić, Adnan Omerović, Mirza Pinjić, Siniša Udovičić, Irma Zukić i Edis Žilić.

Početkom iduće sedmice, u utorak 28. maja u 19,30 sati na sceni Narodnog pozorišta Tuzla igraće se opet predstava „Budala na večeri“, autora Frencisa Vebera i u režiji Midhata Kušljugića. Ova predstava pokazuje da se u životu zaista žanje onako kako se posijalo, jer se glavni lik, nastojeći da nasamari nedužnog znanca, nađe u vrtlogu svoje vlastite životne drame. U ovoj komediji intrige igraju Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Irma Zukić, Siniša Udovičić, Remira Osmanović, Midhat Kušljugić i Elvis Jahić.

Rezervacija ulaznica može se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i viber 064 43 55 704 ili na email rezervacije@nptz.ba

Drugi upravo čitaju