back to top

Koliko je za UKC Tuzla važna odluka o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju? | .

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla. Finansijska konsolidacija u UKC-u Tuzla obavit će se u periodu od deset godina.

Program koji je usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predstavlja niz neophodnih radnji, postupaka i aktivnosti koji će biti poduzeti s ciljem vraćanja stanja likvidnosti i solventnosti. Finansijska konsolidacija u UKC-u Tuzla obavit će se u periodu od deset godina, a ukupne neizmirene obaveze ove zdravstvene ustanove do kraja prošle godine iznosile su više od 51 miliona KM.
Direktor UKC-a Tuzla, Denijal Tulumović pojašnjava da su stavarna dugavanja veća.

  • Ono što smo mi našli kroz finansije u ovih 7 mjeseci od kada sam ja na ovoj funkciji to je 92 miliona. Od toga, 43 miliona akumuliranog duga i 49 miliona, to su obaveze prema dobavljačima, to su kratkoročne obaveze – dodaje.

Vlada FBiH prepoznala je, naglašava Tulumović probleme sa kojima se bore javne zdravstvene ustanove te programom konsolidacije nastoje riješiti dugovanja.

  • Mi smo u ovoj godini potpisali i akta o osnivačkim pravima između UKC-a Tuzla i Vlade FBiH.

S tim u vezi, doneseni su neopohodni akti, koji su usklađeni sa Zakonom o zdravstevnoj zaštiti FBiH. UKC-u Tuzla federalna je Vlada već doznačila 9 miliona KM.

  • Od toga smo dobili već oko 4,5 miliona i to smo dužni unutar 7 dana prema dobavljačima odmah da rasporedimo. Mislim u sljedećoj sedmici ili do Nove godine da ćemo dobiti i ostatak do 9 miliona – napominje Tulumović.

Odnos sa dobavljačima lijekova i medicinske opreme se popravlja i više nema bojazni da će UKC Tuzla ostati bez neophodnih sredstava za rad i liječenje pacijenata.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju