Kalesijac Amer Jusić za IGN Adria napisao tekst kojeg je vidjelo dva miliona ljudi

kalesijac amer jusić za ign adria napisao tekst kojeg je vidjelo dva miliona ljudi
  • 21-godišnji Amer Jusić iz Kalesije na portalu IGN Adria napisao je tekst koji je postao viralan.
    Naime, objavljeni članak vidjelo je preko dva miliona ljudi.

Tekst je objavljen na portalu IGN Adria koji piše o popularnoj kulturi; filmovi, serije, moderna tehnologija, gaming industija, muzika i slična tematika.

Amerov tekst bio je na temu “Da li je Lud, Zbunjen, Normalan najbolja domaća komedija ikad?”

IGN Adria ubrzo je tekst podijelila na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, a objava broji preko 50.000 lajkova, te ju je komentarisalo 5.900 ljudi.

kalesijac amer jusić za ign adria napisao tekst kojeg je vidjelo dva miliona ljudi

Nekoliko dana kasnije, IGN Adria se pohvalila zavidnim brojkama te je na društvenim mrežama napisala:
“Hvala za rekordne lajkove i komentare (ne znamo šta se desilo)!”, aludirajući na to da su ove brojke do sada bile nepoznanica portalu kojeg na Facebooku prati oko 21.000 ljudi, a na Instagrau tek nešto više od 1.000.

Amer Jusić je autor IGN Adrie sa preko 350 objavljenih članaka.
Pored toga, student je druge godine Filozofskog fakulteta u Tuzli na Odsjeku za Žurnalistiku.

  • — Originalni tekst/objavu pogledajte na linku OVDJE

    >>> U nastavku pogledajte linkove objava, kao i kompletan tekst pod naslovom
    “Da li je Lud, Zbunjen, Normalan najbolja domaća komedija ikad?”


kalesijac amer jusić za ign adria napisao tekst kojeg je vidjelo dva miliona ljudi

 

Bosanskohercegovačka serija ima 309 epizoda.

Prosto da nema klinca iz Bosne i Hercegovine koji nije gledao “Izeta”. Tako smo često nazivali seriju Lud, Zbunjen, Normalan.

Mada, bosanski sitkom ne samo da je najpopularnija TV serija u državi porijekla, nego je jedan regionalni projekat kojim cijeli Balkan može da se ponosi. Tu su glumci iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Kosova.

 

Lud, Zbunjen, Normalan kao naziv serijala ujedno je opis tri glavna lika; Izet, Faruk i Damir, tri generacije sarajevske familije Fazlinović. Izet (Mustafa Nadarević) je penzionisani inžinjer građevine. Komunista je. Penzionerske dane provodi pijući maksuziju(rakiju), gledajući fudbal i povremeno pokušavajući da zavede poneku damu. Spreman fizički se obračunati ukoliko mu neko slučajno prospe rakiju ili pokuša šarmirati damu na koju je i on bacio oko, Izeta okruženje opisuje kao ludaka. Živi sa sinom Farukom i unukom Damirom.

Jao, izvini, molim te, što sam te ovako rano probudila. Pa da, nema još ni dva sata.

Faruk (Senad Bašić) ima svoj muzički studio. Kroz seriju će od “zbunjenog” polako ići prema “ludom”, obzirom na poslovno okruženje koje mu izvlači svaki živac. Voli da popije pivo u lokalnom kafiću i opusti se uz razgovore u društvu. Noću je budan a danju spava do iza podne.

Damir (Moamer Kasumović) je student medicine. Ima sve desetke na fakultetu i vodi, naizgled normalan život.

Koliko godina ima osoba rođena 1965. godine? – Muško il’ žensko?

Tu je i ubjedljivo najupečatljivija sporedna uloga, mada, slobodno mogu reći i mnogima omiljena uloga iz serije; Dragan Čmar u društvu poznatiji kao Čombe (Miraj Grbić). Kako ga je detektiv Đido Mova (Aleksandar Seksan) opisao: “po zanimanju bez zanimanja, po obrazovanju bez obrazovanja”. Čombe je veoma glup ali često u pokušaju da pokaže elokvenciju i inteligenciju ili nasmijava ili nervira svoju okolinu. Čombe je ubijeđen da ima muzički talenat, iako nije tako.

U seriji su također glumili i Nebojša Glogovac, Ljubomir Bandović, Radoslav Milenković, Boro Stjepanović, Milena Dravić, Seka Sablić, Goran Navojec, Predrag Ejdus i Miodrag Krivokapić koje bih izdvojio kao najveća imena koja dolaze iz susjednih zemalja Bosne i Hercegovine.

Od maloprije pomenutih bosanskih glumaca, tu su i Emir Hadžihafizbegović, Saša Petrović, Žan Marolt, Jasna Žalica, Milan Pavlović, Almir Kurt i još mnoštvo drugih.

kalesijac amer jusić za ign adria napisao tekst kojeg je vidjelo dva miliona ljudi

Seriju je režirao Elmir Jukić po scenariju Feđe Isovića. 13 sezona je snimljeno, a sve je obustavljeno nakon smrti Mustafe Nadarevića prije nešto manje od tri godine. 309 epizoda svakako da vam govori mnogo o ovom projektu. Prosto je nevjerovatno koliko godina je Lud, Zbunjen, Normalan opstao kao jedna respektabilna komedija na Balkanu. Neki glumci su umrli, neki primorano napustili seriju pa bili zamijenjeni, a neki su od početka do kraja bili tu. Ono što ja, kao autor teksta i neko ko je Lud, Zbunjen, Normalan prije 15 godina gledao na DVD playeru sa CD-ovima, mogu reći jeste da sam veoma zahvalan ovoj divnoj ekipi koja nas svojim forama zna nasmijati i dan danas. Veliko vam hvala!

Nakon navedenih, prema mom mišljenju, najvažnijih stavki, ponovićemo pitanje iz naslova: Da li je Lud, Zbunjen, Normalan najbolja domaća komedija ikad? Hvala na pažnji.


Koja fora vam je bila najjača?

***

 

(NKP.ba)

www.nkp.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Drugi upravo čitaju