back to top

Joshua Ihek novi košarkaš tuzlanske Slobode

Sloboda je odlično otvorila drugi dio sezone, a uprava je pokazala da klub tu neće stati. Tuzlaci su doveli novo pojačanje.

Svlačionicu je pojačao Joshua Ihek, 206 centimetara visoki Amerikanac koji pokriva pozicije četiri i pet. Do sada nije imao angažman u Europi, a svoju karijeru gradio je u koledž košarci gdje je nastupao za Norteastern State i Weatherford univerzitete.

Najveći kvalitet ovog 22-godišnjaka krije se u njegovom vrlo izraženom atleticizmu koji mu omogućava dominantnu napadačku igru u reketu iako se odbrambene role i zaštita vlastitog obruča ističu kao njegovo najbolje oružje. Na račun toga često smo mogli pročitati riječi hvale njegova trenera na Northeastern univerzitetu Marka Downeyja u čijem je timu Ihek bio izuzetno koristan dio rotacije.

Josh nije proveo mnogo vremena u Tuzli budući da je stigao tek u subotu navečer, ali je već uspio formirati prvi dojam i upoznati nove kolege.

“Dolazak u Tuzlu za sada se pokazao kao odlična stvar. Suigrači su mi pokazali grad onoliko koliko su mogli i jedva čekam da vidim još toga. Rođen sam u Houstonu i do prije par dana nikada nisam napuštao svoju zemlju tako da je za mene sve ovo novo i još se privikavam. Uzbuđen sam i izuzetno mi je drago što sam stigao tu tako da jedva čekam da s ekipom krenem u borbu za vrh”, izjavio je Ihek po dolasku u grad.

Amerikanac je ugovor sa klubom zaključio na period do kraja ove sezone. Budući da je prva sljedeća utakmica crveno-crnih u četvrtak protiv Bratunca, Ihek nema pravo nastupa s obzirom da se radi o zaostaloj utakmici iz prvog dijela prvenstva. Njegov debitantski nastup najvjerovatnije gledat ćemo u utorak, 26.01. u Mejdanu, kada je na rasporedu susret polufinala kupa sistema “A” protiv ekipe Čelika, saopćeno je iz tuzlanskog kluba.

Drugi upravo čitaju