back to top

Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ otvorena u Srebreniku

Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“, koju je organizovala Bošnjačka zajednica kulture Preporod, svečano je otvorena sinoć u Plavj sali Doma kulture u Srebreniku.

Autori izložbe su predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“ u BiH Sanjin Kodrić te predstavnici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Erma Ramić-Kunić i Alen Kalajdžija.

Kodrić je istakao da je izložba veoma važna jer pokazuje historiju bosanskog jezika kroz pismo te da je malo jezika i tradicija koje se mogu pohvaliti tolikim bogatstvom pisama.

– To su bosančica, glagoljica prije nje, arebica i savremena ćirilica i latinica. To je jedan novi pogled na historiju bosanskog jezika i izložba predstavlja najznačajnije dokumente koji su pisani na nekim od ovih pisama – istakao je Kodrić.

Izložba govori o povijesnom kontinuitetu bosanskog jezika i činjeničnosti koju nabolje dokazaju ovakvim dokumentima.

Plava sala sinoć je bila ispunjena do posljednjeg mjesta i svakako raduje prisustvo velikog broja mladih ljudi i učenika ovakvom kulturnom događaju.

Otvorenje izložbe svojom pjesmom uljepšao je mladi Ajdin Osmanović, uz muzičku pratnju svog profesora Jasmina Brašnjića.  

www.radiosrebrenik.ba

Drugi upravo čitaju