back to top

Habib Džananović – .

U utorak 17. januara 2023. godine na Ahiret je preselio Habib Džananović iz Doborovaca, nastavnik u penziji, istaknuti društveni djelatnik i vrijedan aktivista.

Radni vijek je proveo u prosvjeti, a bio je i direktor osnovne škole u rodnome mjestu. Više od pedeset godina bavio se radio-amaterstvom. Bio je dugogodišnji predsjednik Radio kluba “Gračanica”, organizator i sudionik brojnih takmičenja i edukativnih radionica. Bio je i zaljubljenik u prirodu, dugogodišnji lovac, a tokom posljednjih godina života i strastveni planinar, obišavši neke od naljepših planina i najvećih vrhova naše zemlje i njenog susjedstva. Uzimao je aktivnog učešća u društveno-političkom životu i sudjelovao u brojnim projektima realiziranim u svojoj mjesnoj zajednici. Bio je osobito vezan za svoj zavičaj, njegovu prošlost i tradiciju. Značajan doprinos je dao u izradi historijske monografije o selu Doborovci, kao i projektu izrade Žrtvoslova stanovništva Gračanice i okoline u Drugome svjetskom ratu.

U vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992.-1995.) sa drugim radio-amaterima uspostavljao je pokidane veze, video-kamerom bilježio događaje i trenutke iz ratne svakodnevnice, a obavljao je i funkciju upravitelja Prognaničkog naselja u Doborovcima. Znatan dio sačuvane historijske građe iz tog perioda poklonio je Zavičajnoj muzejskoj zbirci, za Spomen-sobu odbrane Gračanice.habib džananović – .

Bio je istinski entuzijast, kakvi se rijetko rađaju, ali tokom života ostave osobitog traga u sredini u kojoj su djelovali.

Rahmet mu duši i neka mu je lahka bosanska zemlja, koju je istinski volio.

(E.Š.)


radiogracanica.ba

Drugi upravo čitaju