back to top

(FOTO) Ustanove kulture TK odlucne u namjeri podizanja kulturne svijesti mladih | .

Od 10.12 – 15.12.2022. godine, Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla, nizom pedagoških aktivnosti i kulturno-umjetničkih programa kreiranih od strane učenika, nastavnika i roditelja obilježava svoj drugi Dan škole – škole kreativne (samo)spoznaje.

Jučer je u prostorijama škole organizovan radni sastanak s rukovodiocima ustanova kulture Tuzle i Tuzlanskog kantona. Potrebu ovog sastanka inicirali su učenici i nastavnici škole na osnovu rezultata istraživanja o stanju potreba u kulturi i umjetnosti u Tuzlanskom kantonu realizovanih kroz nastavu stručno – umjetničkih predmeta, a sve u namjeri isticanja potencijala mladih u Tuzlanskom kantonu.
Cilj sastanka je upoznavanje s načinom školovanja u Srednjoj „Savremeno – umjetničkoj školi“ Tuzla, smjerovima za koje se učenici obrazuju u području izvedbenih umjetnosti i produkcije i koji kroz nastavu kreiraju programe iz kulture, potencijalima koje nudi naš stručno – umjetnički nastavni i vannastavni program, te stvaranje preduslova za uspostavljanje dugoročne saradnje između škole i ustanova kulture i umjetnosti s područja Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Radnom sastanku odazvali su se predstavnici: Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, Pozorišta mladih Tuzle, Udruženja “Mladi Tuzle” Tuzla, Centra za kulturu Tuzla, Narodnog pozorišta Tuzla, Muzeja Istočne Bosne, Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla, Bosanskog kulturnog centra Teočak, Bosanskog kulturnog centra Živinice, Centra za kulturu i informisanje Banovići, Biroa za ljudska prava Tuzla i Radio Kameleona Tuzla.

Dodatnu su želju za saradnjom i uključenost u dalje aktivnosti saradnje ustanova kulture potvrdili su: Turistička zajednica grada Tuzle, Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, Akademija dramskih umjetnosti Tuzla, Arhiv Tuzlanskog kantona, Centar za kulturu Lukavac, Bosanski kulturni centar Kalesija i Bosanski kulturni centar Gračanica.
Na sastanku su prezentovani poteškoće i izazovi s kojima se suočavaju ustanove kulture u TK, a potom je dat osvrt na rezultate istraživanja o stanju i položaju mladih u kulturi koje su dio Strategije mladih Grada Tuzle (2017 – 2026) i Strategije prema mladima TK (2020 – 2024).

Dogovoreni su sljedeći koraci saradnje:

  • Udruživanje ustanova kulture u zajednički Sporazum o saradnji
  • Organizacija razmjene kulturnih programa i gostovanja tokom 2023. godine
  • Zajedničko apliciranje za fondove i javne pozive
  • Pokretanje pedagoško – umjetničkih aktivnosti u ustanovama kulture u Tuzlanskom kantonu od strane učenika Savremeno – umjetničke škole
  • Edukacija osoblja ustanova kulture od strane uposlenika Savremeno – umjetničke škole.

(.)


rtv7.ba

Drugi upravo čitaju