12.8 C
Tuzla

Dragiša Trifković autor grba Grada Tuzla

TuzlaciIstaknuti TuzlaciDragiša Trifković autor grba Grada Tuzla

Dragiša Trifković, veliki tuzlanski likovni umjetnik autor velikog broja reljefa, bisti, statueta, statua, spomenika, plaketa

U Tuzli je završio osnovnu i građevinsku školu, a od 1936. godine pohađa Državnu umjetničku školu u Beogradu, u klasi profesora Petra Palavićinija.

Slikanjem i vajanjem bavio se od najmlađih dana, u početku kod oca, a zatim kod kipara Franje Ledera. Početak Drugog svjetskog rata dočekuje u Tuzli, gdje sa bratom Boškom ilegalno radi u NOP-u, a zatim u Beogradu. Od 1944. godine radi u Propagandnom odsjeku za kulturu i umjetnost u Tuzli, koji su vodili akademski slikari Ismet Mujezinović i Vojo Dimitrijević, a tu su radili i akademski kipari Franjo Leder i Anto Matković.

Svoj radni vijek Dragiša Trifković provodi u Tuzli, gdje se pored vajarstva bavi i pedagoškim radom. Nakon otvaranja izložbenog paviljona u Tuzli (kasnije Međunarodna galerija portreta) bio je njegov prvi direktor. Sa ovog radnog mjesta odlazi u penziju. Pasionirani je kolekcionar različite foto – dokumentacije i pisane građe iz prošlosti Tuzle i njene okoline. Ona mu je poslužila da napiše i izda pet knjiga „Tuzlanski vremeplov“, koje su štampane u prilično velikom tiražu.

Dragiša Trifković je autor je velikog broja vajarskih radova, reljefa, statua, poprsja, spomenika, bisti i plaketa. Izbijanje rata u Bosni i Hercegovini aprila 1992 dočekao je van Tuzle.

dragiša trifković autor grba grada tuzla
Dragiša Trifković autor grba Grada Tuzla

Uz posredovanje i pomoć Međunarodnog crvenog krsta vraća se u rodni grad. Po povratku kući nastavlja sa aktivnim radom. Godine 1996. sa tri vajarska rada, učestvuje na jubilarnoj likovnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine u Sarajevu i izložbama Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona 1996. i 1997.godine.

Djela neprocjenjive vrijednosti za kulturu i historiju Tuzle

Za svoje dugogodišnje stvaralaštvo i aktivan rad na polju likovne umjetnosti, kulture i prosvjete dobitnik je velikog broja različitih društvenih priznanja i nagrada. Umro je u septembru 2000. godine u Tuzli.

Iza sebe je ostavio djela neprocjenjive vrijednosti za kulturu i istoriju Tuzle. Njegove skulpture i spomenici krasili su i krase mnoga mjesta istočne i sjeveroistočne Bosne, a skulpture SAMA i MAJKA SA DJETETOM, postale su prepoznatljivi tuzlanski simboli.

Tuzlanski vremeplov

Izuzetnu vrijednost Tuzlacima je ostavio u svojim crtežima i reljefima stare Tuzle, a njegov Tuzlanski vremeplov u pet knjiga, još dugo će biti polazište i jedan od najvažnijih izvora za proučavanje prošlosti Tuzle.

Posebno je značajna činjenica, da je Dragiša Trifković autor grba grada Tuzle, u kome je sjedinio najznačajnije simbole iz historije grada.

dragiša trifković
Grb Grada Tuzla
  • “Tuzlanski vremeplov” plod je mog dugogodišnjeg skupljanja fotografija, crteža, razglednica i pisama koji se odnose na Tuzlu i okolinu od najstarijih dana do našeg vremena”, rekao je Trifković.

I, već u tim riječima, sadržane su osnove onoga što čini Trifkovićev plodonosan i postojan hod stazama prošlosti: sakupljačka strast, zanos umjetnika i predanost poštenog posmatrača.

“Tuzlanski vremeplov” tako čini nezaobilazno svjedočanstvo o ovom gradu i kraju, pisanom riječju, slikom, crtežom i dokumentom. Ali, istovremeno, to je rijedak primjer požrtvovanosti, ljubavi i riješenosti jednog čovjeka da se ostavi trag, progovori o jednom mjestu i vremenu, prikupi, pribilježi i otrgne od zaborava dio onog što čini prošlost, baštinu i tradiciju ovog podneblja i čovjeka u njemu.

Dugogodišnje bavljenje ovim poslom, shvaćenim kao poziv, predan rad i istraživanje, traganje za izgubljenim i sakupljanje naoko beznačajnih pojedinosti, Trifković uspijeva da poveže u skladan, razumljiv i čitljiv slijed, što ovoj knjizi daje atribute nezaobilaznog priručnika, dobre, dokumentarističke literature i svježeg, zanimljivog štiva.

Jedan redak autorovih napomena glasi: “U svom stvaralaštvu inspiraciju za rad nalazim upravo u obilju prikupljenih materijala iz prošlosti koji se pretežno odnosi na borbu radnika – za život dostojan čovjeka”. Korak u prošlost Dragiše Trifkovića i nije drugo do vlastiti pokušaj tog i takvog življenja. “Tuzlanski vremeplov” zato je iskrena i dobra knjiga, a njen autor ne samo vajar, skulptor i slikar.

Dragiša Trifković je svakako osoba koja je bitna za historiju grada Tuzle i zbog toga je važno da ga se sjećamo.

Pročitajte i o ovim Tuzlacima:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

popularno:

Drugi upravo čitaju