back to top

Delegacija 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH posjetila Gradsku upravu Srebrenik

U sklopu nastojanja da se očuva i promovira vojno naslijeđe i tradicija Armije RBiH, Grad Srebrenik je bio domaćin prijema i radnog sastanka sa delegacijom 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ova jedinica OS BiH ima zadatak da čuva i prenosi tradiciju i identitet svojih prethodnika iz Armije RBiH. Jedna od ključnih tema sastanka bila je pokretanje procedura za uspostavljanje zavičajnog muzeja, u kojem će biti i spomen soba posvećena periodu od 1992 do 1995. godine, sa posebnim akcentom na osnivanje i funkcionisanje 211 Oslobodilačke i 212 Brdske brigade.

delegacija 2. pješadijskog (rendžerskog) puka oružanih snaga bih posjetila gradsku upravu srebrenik
Delegacija 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH posjetila Gradsku upravu Srebrenik

Razmatrana je i tehnička podrška koju će pripadnici 2. Rendžerskog puka pružiti u uspostavljanju spomen sobe. Kasarna Dubrave već ima Odjeljenje muzeja 2. pješadijskog puka OS BiH, što će biti korisno iskustvo i izvor artefakata za obogaćivanje spomen sobe u Srebreniku. Osim toga, razgovaralo se i o planovima za postavljanje izložbe “Moja Domovina” u okviru obilježavanja Dana Grada Srebrenik u mjesecu junu, a povodom Dana grada Srebrenika. Cilj izložbe je prije svega edukacija učenika osnovnih i srednjih škola o važnosti očuvanja kulturnog i vojnog naslijeđa te promocija patriotizma i ljubavi prema domovini.

Ovaj susret i dogovori predstavljaju važan korak u jačanju veza između grada Srebrenika i vojnih jedinica, kao i u promociji povijesne i kulturne baštine ovog područja.

www.radiosrebrenik.ba

Drugi upravo čitaju