back to top

“Dani povelje 2024”: Večeras pozorišna predstava “Balkanski kvadrat kredom”

Altteatar Sarajevo, u okviru manifestacije “Dani povelje 2024”, večeras će u kino dvorani Doma kulture Srebrenik s početkom u 19 sati, izvesti pozorišnu predstavu pod nazivom “Balkanski kvadrat kredom” u kojoj igraju: Hana Zrno, Merjem Šiljak, Margarita Mladinić, Sara Blažić, Armin Filipović, Marko Mirković, Deni Mešić, Duje Martinić, Tamara Miličević-Stilić i Haris Bidžan.

Predstava je nastala iz projekta Hoćemo l’ više 2.0 koji je Altteatar implementirao radeći sa mladim ljudima u 9 zajednica u BiH. 

Režiju potpisuje Slaven Vidak, a u predstavi igraju mladi glumci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Komad temetizira probleme mladih na prostoru Balkana, ali su u njemu isprepletene ljudske sudbine i priče, koje su aktuelne i dotiču svakog pojedinca. Zaljubljeni par se suočava sa nestabilnim, dekadentnim društvenim, ekonomskim i političkim sistemom u kojem razumijevanje, empatija i ljubaznost izostaju, dok borba za opstanak postaje neminovan izbor. Prividno rasterećenje je pristuno samo kada se glavni akteri prepuštaju mislima o odlasku. Ovo je priča i o manjinama, njihovim problemskim situacijama i izazovima sa kojima se susreću.

Ipak, svaka umjetnost, a naročito pozorišna ima zadatak da otvori pitanja, razmotri potencijalna rješenja, te priušti katarzične trenutke, stoga u predstavi su prikazane situacije u kojima smo se svi nekada našli, ali su izvrgunte ruglu. Humor je jedan od mehanizama odbrane ličnosti od sveprisutnog besmisla. Ulaz je Slobodan.

www.radiosrebrenik.ba

Drugi upravo čitaju