back to top

Danas je prvi dan zime – .

Danas je službeno prvi dan zime, kada je dan najkraći, a noć najduža. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine tačna satnicap početka zime je u 23:47h.

Zima nastupa u trenutku kada se Sunce nalazi tačno iznad ekvatora druge hemisfere. Tada je dan najkraći i naziva se zimska kratkodnevnica ili zimski solsticij.
Određena strana planete Zemlje (sjeverna ili južna) najmanje je izložena Sunčevim zrakama, nezavisno o odaljenosti od Sunca.

Ovaj datum poznat je i kao zimski solsticij ili zimska kratkodnevnica. Zima počinje kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju nebom stigne do najniže tačke na svom putu. U stvarnosti, Zemlja kruži oko Sunca i zato kažemo da je ovo kretanje Sunca prividno.

Iako je 21. decembra prvi dan zime, uobičajeno nije i njen najhladniji dan, već tokom zime dan postaje duži i hladniji.

Najniža i najviša srednja mjesečna temperatura u umjerenim širinama nastupaju nakon suncostaja. To je posljedica postojanja atmosfere i hidrosfere, koje mijenjaju toplinski bilans Zemlje. Dokazano je kako je potrebno neko vrijeme da se atmosfera, a posebno Zemaljsko more ugrije ljeti, odnosno ohladi zimi.

 


radiogracanica.ba

Drugi upravo čitaju