back to top

Brzo će se znati ime mandatara za sastav nove Vlade TK | .

Tuzlanski kanton (TK) bi već početkom naredne sedmice trebao dobiti mandatara za sastav nove kantonalne Vlade, saznaje Faktor u Kantonalnom odboru Stranke demokratske akcije (SDA) TK.

Općinski i gradski odbori SDA imaju rok do ponedjeljka da predaju svoje prijedloge, odnosno imena kandidata za mandatara nove Vlade TK, a nakon toga će zasjedati Kadrovska komisija stranke, a potom i Izvršni odbor koji donosi konačnu odluku, saznaje Faktor.

Podsjećamo, skupštinsku većinu u TK čini 13 zastupnika SDA, četiri Demokratske fronte (DF) te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA), koja sada djeluju kao nezavisni. Također, SDA je potpisala sporazum sa Socijaldemokratama (SD) Bosne i Hercegovine koji imaju jednog, a DF sa Strankom za BiH (SBiH) koja ima dva zastupnika.

Iz više izvora unutar stranaka vladajuće koalicije, saznajemo da je postignut načelni dogovor o podjeli pozicija u 12 ministarstava Vlade TK.

Pored funkcije premijera, SDA će pripasti i osam ministarstava s tim da će oni, najvjerovatnije, dio svoje kvote prepustiti svojim partnerima iz SDBiH. DF-u pripadaju četiri ministarstva u Vladi TK, a moguće je da oni svoj dio kvote prepuste partnerima iz SBiH. Konkretni dogovori o ovom pitanjima, kako saznajemo, uslijedit će nakon izbora mandatara, a tada će početi i pregovori o resorima.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor. J. Bojić)

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju