back to top

Bogat repertoar za 73. rođendan Narodnog pozorišta Tuzla

Prva predstava u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla “Običan čovek” Branislava Nušića u režiji Radoslava Zoranovića, izvedena je 30. marta 1949. godine i taj datum Narodno pozorište Tuzla obilježava kao svoj rođendan.

Ove godine, Narodno pozorište Tuzla, slavi 73. rođendan i tim povodom tokom cijelog mjeseca marta, za tuzlansku publiku pripremljen je bogat repertoar. Rođendansko slavlje započinje već početkom prve sedmice, tačnije u petak, 4. marta i subotu 5. marta, na Velikoj sceni tuzlanskog pozorišta izvest će se predstava “PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA” Ive Brešana u režiji Mustafe Nadarevića.

“Predstava Hamleta… je najdugovječnija i najizvođenija predstava tuzlanskog pozorišta i na veliko zadovljstvo i publike i glumaca ponovo se našla na repertoaru.  Zbog velikog interesovanja “Predstava Hamleta …” će se izvesti i u četvrtak 17. marta. U ovoj urnebesnoj komediji igraju poznata glumačka imena: Nermin Omić, Meliha Fakić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Midhat Kušljugić, Siniša Udovičić, Elvira Aljukić, Nedim Malkočević i Mirza Pinjić.

bogat repertoar za 73. rođendan narodnog pozorišta tuzla
Bogat repertoar za 73. rođendan Narodnog pozorišta Tuzla

A nakon ove predstave, u srijedu 9. marta, slijedi jedna gostujuća predstava, hit komedija, rađena prema bestseleru Indire Kučuk Sorguč, “JA, BOSANAC” u kojoj igraju Aldin Tucić i Negra Čičić, produkcija: Udruženje filter 2019.

U subotu 12. marta će se obradovati najmlađa publika kada će se u 12,00 sati izvesti predstava za djecu “SNJEGULJICA I ČUDNO OGLEDALO” Midhata Kušljugića. Svoje glumačke vještine u ovoj predstavi su ostvarili: Luka Spasojević, Irma Zukić, Jasmina Dedić Ibrić i Mirza Mujagić. Istog dana, subota, 12. marta,  u večernjem terminu od 19,30 sati na sceni NP Tuzla izvest će se specifična komedija, „O ŠTETNOSTI DUHANA I TAKO TOME SLIČNO“, koja na trenutke počinje ličiti na horror. Sastavljena je iz nekoliko tema i motiva Čehovljevih komada sa samo dva lika koje igraju Damir Mahmutović i Alisa Brkić.

Bogat repertoar i rođendansko slavlje uveliko će upotpuniti predstava “HAMLET” Williama Shakespearea, koja je na reportaru u utorak, 22. marta. Reditelj i dramaturg predstave je Zlatko Paković, u predstavi igraju: Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović, Elmir Krivalić, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević.

Hamlet djeluje pozorišnom predstavom, režirajući Mišolovku. Predstava mu je jedini način da uvjeri sebe i publiku u počinjeno kraljevo nedjelo na dvoru, izvršeno kao savršen zločin bez ijednog svjedoka. Shakespeare nam u “Hamletu” pokazuje da je suština pozorišne umjetnosti to da u zamku, u mišolovku, hvata – kako bi postali javni! – zločine kojima je u datom režimu skriven trag, a na kojima se taj režim održava. (Zlatko Paković)

U zadnjoj sedmici marta u NP Tuzla izvest će se dvije predstave: u utorak 29. marta izvodi se predstava “IN THE NAME OF THE FATHER/U IME OCA” nastala u koprodukciji The Alpha Group i Narodnog pozorišta Tuzla. Riječ je o dokumentarno-plesnom komadu čiji su akteri umjetnici iz cijele Bosne i Hercegovine, te Austrije, a režiser je Darrel Toulon – dugogodišnji umjetnički direktor Opere u Gracu, koji je i autor projekta. Predstava “U IME OCA” na jedan nesvakidašnji način, lišen dnevne politike, govori o iskustvima djece rođene kao posljedica silovanja žena u ratu u Bosni i Hercegovini. Dokumentarni segment, pored istinitih događaja koji se pominju, čini i sama pojava dvije djevojke, čija se priča kazuje u predstavi.

Poseban datum u mjesecu martu je 30. (srijeda) kada Narodno pozorište Tuzla slavi svoj 73. rođendan. Za taj dan, izvest će se predstava “KREKETANJE” u režiji Aleša Kurta i autora Almira Bašovića. “Kreketanje” je komad iz Bašovićeve zbirke “Četiri i po drame”, žanrovski definiran kao komedija s tezom o sličnosti pozorišta i stvarnog života.

Narodno pozorište Tuzla sa predstavom “Kreketanje” je napravilo istorijiske rezultate učešćem, sa pomenutom predstavom, po prvi put, od osnivanja, u zvaničnim konkurencijama, na festivalima:  Sterijino pozorje Novi Sad; Teatar fest „Petar Kočić” Banja Luka;  Festival  MESS Sarajevo,

Tuzlanski glumački ansambl “Kreketanja” čine: Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, Elmir Krivalić, Jasmina Dedić – Ibrić, Jasmina Ibrahimović, Luka Spasojević, Selma Gusinac i Samina Mujkanović.

Sve predstave koje se izvode u Narodnom pozorištu Tuzla u večernjem terminu počinju u 19,30 sati.

Pored predstava koje će se izvesti na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, predstava „PUTOVANJE“ u režiji Midhata Kušljugića „putuje“ na gostovanje u Tešanj u četvrtak, 24. marta, a predstava “IN THE NAME OF THE FATHER/U IME OCA” u Hrvatsku, Osijek i Vinkovce 26. i 27. marta.

Pored pozorišnih predstava, na tuzlanskoj sceni 10. marta u 19,00 sati u organizaciji Sportskog saveza Grada Tuzla održat će se manifestacija Izbor najsupješnijeg sportiste godine Grada Tuzla za 2021. godinu. Kao i proteklih  godina, Narodno pozorište Tuzla će kao suorganizator dati svoj doprinos u realizaciji ovog događaja, koji se tradicionalno održava u ovoj ustanovi kulture.

Takođe u ovom mjesecu, subota 19. mart u 18,00 sati, u NP Tuzla biće upriličena i promocija knjige „TERITORIJALNI EKSPANZIONIZAM SRBIJE PREMA BOSNI I HERCEGOVINI“ autora prof. Dr. Denisa Bećirovića

Iz NP Tuzla sugerišu na rane rezervacije ulaznica putem maila nptz@nptz.ba i marketing@nptz.ba  i pozivom na telefone pozorišta 035 251 645 i 251 646. Prodaja ulaznica vršit će se na blagajni pozorišta sat prije početka predstave, a ulazak publike u salu 30 minuta prije početka predstave.

Drugi upravo čitaju