back to top

BJJ klub „Gard“ Doboj Istok dobio tri državna prvaka – .

U subotu, 10.12.2022. godine u Sarajevu u Olimpijskoj dvorani Skenderija, održano je historijsko prv državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u disciplini brazilske jiu jitse u organizaciji jiu jitsu saveza BiH, a učešće je uzelo preko 300 takmičara iz 17 klubova.

Nakon ostvarenih dobrih rezultata i plasmana na prethodna četiri međunarodna turnira u Bosni i Hercegovini, privilegiju učešća na državnom prvenstvu imao je i BJJ klub „Gard“ iz Doboj Istoka.

“Učešće na ovakvom takmičenju je velika čast i izazov. Klub je osvojio  čak 9 medalja, od toga: tri zlatne, tri srebrene i tri bronzane” kazali su iz kluba Gard.

Državni prvaci i prvakinja iz „Garda“ u svojim kategorijama su: Mirza Fazlić i Ehlimana Fazlić (Grad Gračanica), Ramiz Hodžić (Doboj Istok). „Gard“ je bio drugi najuspješniji klub iz TK, odmah iza BJJ i MMA kluba „Sloboda“ Tuzla.

Brazilska jiu jitsa je relativno mlada borilačka vještina. Posljednjih godina doživjela je veliku ekpanziju u svijetu, a trend nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. BJJ je samoodbrambena borilačka vještina u kojoj nema udaraca. Borba započinje stojeći, gdje se hrvačkim zahvatima partner ruši i obara, a borba se nastavlja na podu sa ciljem dobijanja dominantne pozicije, te korištenjem poluga na rukama i nogama ili pritiskom na vrat, partner se prisiljava na predaju. BJJ promovira princip da slabiji protivnik, tehnikom nadvlada većeg i jačeg protivnika i zato se i naziva „šah ljudskim tijelima“.

Treninzi u klubu „Gard“ se odvijaju u sali OŠ u Lukavici Rijeci, tri puta sedmično. Članovi kluba dolaze iz tri susjedne općine: Doboj Istok, Gračanica i Doboj. Klub je od ove godine u timu Bosnae Team United iz Sarajeva, pod mentorstvom majstora BJJ crnog pojasa Emira Alagića.

Aktivnosti kluba možete pogledati na instagram profilu https://www.instagram.com/dobojistokbjj.btu/


radiogracanica.ba

Drugi upravo čitaju