back to top

Bivši bankarski službenik osnovao obrt i razvio porodični biznis

Omer Softić u Gračanici zaposlio četiri radnika, pa izrađuju metalne dijelove

bivši bankarski službenik osnovao obrt i razvio porodični biznis

Omer Softić (41) iz naselja Škahovica kod Gračanice, diplomirani pravnik koji je 16 godina bio bankarski službenik, prije godinu je odlučio promijeniti zanimanje.

Osnovao je obrtničku porodičnu firmu Metal dizajn, nabavio mašine i alate, zaposlio četiri radnika, kao i sina Ramiza, koji je lani završio Mješovitu srednju školu, i krenuo u proizvodnju dijelova od metala.

Porodični biznis

Uskoro će se navršiti godina od prvih Softićevih koraka u ovoj sferi, a mala firma postiže zavidne rezultate.

– Kao pravnik nikada nisam radio, u bankarstvu sam bio 16 godina, pa sam odlučio da radim za sebe, da zaposlim nekoliko mladih, kreativnih ljudi i tako je sve počelo. Nabavio sam najpotrebniji alat, aparate za zavarivanje, brusilice, bušilice, vozilo, uloživši oko 40.000 maraka svojih sredstava. Aplicirao sam kod Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i dobio 5.300 maraka za početni biznis. Nemam iluzija da se odmah može stvoriti velika kompanija, ali imam planova zaposliti još dvojicu radnika i proširiti proizvodni prostor – kazao je Softić.

Kako je naveo, uspostavili su dobru saradnju s austrijskom firmom Stadlauer, koja ima svoje pogone u Gračanici.

– Za njih smo radili metalne konstrukcije i nastavit ćemo saradnju. Smatram da je mali porodični biznis naša budućnost, jer su i rizici manji. Sva moja dosadašnja ulaganja su bez ijednog feninga kredita. Ponosan sam na svoje radnike, mi smo kao jedna mala porodica. Sami na osnovu zahtjeva kupaca stvaramo ideje, izrađujemo projekte i, prema dosadašnjim iskustvima, svi su zadovoljni – dodao je Softić.

Dijelovi za brodove

U pogonu Metal dizajna zatekli smo radnike koji su izrađivali metalne dijelove za velike brodove. Varilac Jasmin Bešić iz susjednog naselja Babići, otac dvoje djece, rekao nam je da je zadovoljan plaćom i napomenuo da u BiH ima hljeba, ima posla i može se živjeti.

Ne planira ići nigdje od svoje porodice i iz svoje zemlje.

(avaz.ba)

gracanicki.ba

Drugi upravo čitaju