19. Festival Izvorne Muzike Kalesija 2023

19. festival izvorne muzike kalesija 2023
  • JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija organizuje 19. Festival izvorne muzike u Kalesiji, 28. novembra 2023. godine u 19:00 sati

Festival izvorne muzike ima za cilj da očuva bosansko izvorno pjevanje uz šargiju i violinu sa Kalesijom kao središtem nastanka istog, a okuplja izvorne grupe iz cijele Bosne i Hercegovine, iz sredina u kojima se baštini ova vrsta muzike, kao i predstavnike svih naših naroda. Rezultat ovakvog dugogodišnjeg uvrštavanja ovog kulturnog blaga na BH listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, a konačani cilj je uvrštavanje na UNESCO-vu listu.

19. festival izvorne muzike kalesija 2023

Isti dan od 16:00 sati u BKC-u će biti okrugli stol na temu “Izvorna muzika-naša muzika, od Inicijative do upisa”. Naime JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija još 2017.godine, ozvaničila je Inicijativu da se izvorna muzika odnosno tradicionalno pjevanje uz Šargiju i violin uvrsti na UNESCO-ovu listu elemenata nematerijalne kulturne baštine. Uvrštavanjem na BH listu je korak do ostvarenja našeg konačnog cilja.

19. festival izvorne muzike kalesija 2023

Na Festivalu će, kao što je to bio slučaj i do sada, nastupiti izvorne grupe iz cijele Bosne i Hercegovine: Braća Babajić, Tradicija Dokanj, Vesele Domaljevčanke, Kalesijski Dijamanti, Mirsada i jarani, Mustafa i jarani, Momci Ligaćani, Halid Begić, Derventski prijatelji, Razija Paščanović i Zejneba Ramić, KUD “Izvor” Usora (Glas Usore) kao i GKUD Halisije Kalesija.

19. festival izvorne muzike kalesija 2023

Ovogodišnji Festival izvorne muzike u značajnoj mjeri podržalo je Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Kalesija na čelu sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem.

Generalni medijski pokrovitelj Festivala svih ovih godina je BH Radio 1, a partneri su i ., RTV Slon, NEON Televizija, Radio Feral, Radio Glas Drine, kao i mnogi drugi internet portali.

Parazol - Protiv parazita

Pozivamo sve ljubitelje izvorne muzike kao i baštinike naše kulture i tradicije na 19. Festival izvorne muzike u Kalesiji, u utorak 28. novembra 19:00 sati.

 

 

(NKP.BA)

www.nkp.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Drugi upravo čitaju